Santier - Mircea Eliade

Rum Irina
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Stoc epuizat
Cugetarea
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cugetarea
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Santier. Roman indirect
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1935
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1935
Editura la care a aparut: Cugetarea
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade
'Santier', volum din anul 1935 al cunoscutului autor roman Mircea Eliade, reprezinta unul dintre cele mai interesante experimente ale operei eliadesti cat si ale literaturii romane interbelice. Este o intrepatrundere de jurnal cu fictiune si comentarii retrospective, un gen pe care insusi Eliade l-a numit si teoretizat ca fiind un roman indirect.

Despre Santier - Mircea Eliade

In esenta, Santier prezinta munca de a crea. De asemenea, Eliade abordeaza problema intelectualului in strainatate, maniera in care acesta se adapteaza la societatea intalnita, schimbarile de mentalitate pe care le experimenteaza, stiinta versus arta, instrainarea cat si alte teme care ii intregesc opera.
Santier este inspirat din experientele traite de Mircea Eliade in India, pornind de la notele de jurnal din acea perioada, la care se adauga si comentarii retrospective, realizate la o distanta temporala si spatiala confortabila.
Autorul (ce devine narator si personaj) experimenteaza o traire duala, aflandu-se in imposibilitatea de a se dedica exclusiv stiintei sau literaturii. Stiinta ii ofera oportunitatea de a-si stabili repere exacte ce il mentin pe o linie de plutire din punct de vedere social, in vreme ce literatura ii ofera posibilitatea de a-si expune trairile si de a-si prezenta cele mai tainice si infricosatoare colturi ale simtirii si gandirii. In mod paradoxal, el are nevoie de aceasta schizofrenie pentru a-si mentine echilibrul.
In esenta, Santier ofera cititorilor o perspectiva originala a muncii de a scrie si o veritabila radiografie a unui scriitor. Este o munca ce il impinge pe scriitor sa se indeparteze de lumea exterioara si sa aleaga izolarea, mediul care ii va favoriza creatia.