Opere 1 - Moliere

Stoc epuizat
De Stat pent...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Autor: Moliere
Titlul orginal: L’Etourdi ou Les Contretemps/Le Depit amoureux/Les Precieuses ridicules/Sganarelle ou le cocu imaginaire/L'Ecole des maris
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1955
Editura la care a aparut: De Stat Pentru Literatura Si Arta
Prezenta editie reuneste cele mai cunoscute opere ale dramaturgului francez Moliere (Jean - Baptiste Poquelin) publicate intre anii 1650 si 1670, printre care Nechibzuitul sau Boroboatele, Scoala barbatilor, Sganarel sau Incornoratul inchipuit si Pisalogii. Cartea deschide seria de patru volume de opere ce includ comedii, farse, tragicomedii si comedii - balet ale lui Moliere, unul dintre cei mai mari scriitori din literatura franceza cat si din cea universala.

Despre Opere 1 - Moliere

Scoala barbatilor, piesa de teatru aparuta in debutul anilor 1660, se regaseste in primul volum al seriei Opere semnate de Moliere. Este o comedie in trei acte a carei actiune se desfasoara in Parisul anului 1661. 
Doi frati, Ariste si Sganarelle, sunt tutorii a doua surori. Ariste este tutorele Isabelei, in vreme ce Sganarelle este tutorele Leonorei. Primul dintre ei isi va lasa eleva sa se distreze in libertate pana intr-o zi, cand tanara apare cu un iubit. Acesta este momentul care declanseaza un vartej de neintelegeri. Un fapt important de mentionat este ca primul interpret al rolului lui Sganarelle a fost insusi Moliere.
Cat despre Dragoste cu toane, o alta opera inclusa in volum, este o comedie in cinci acte in care doi tineri, Eraste si Valere, o curteaza pe Lucile, fiica lui Albert. Preferatul femeii pare sa fie Eraste... Cel din urma afla de la Mascarille, valetul rivalului sau, ca Lucile si Valere sunt casatoriti de trei zile. 
Furios, barbatul ii transmite lui Marinette, slujitoarea femeii, ca relatia dintre el si Lucile s-a terminat. Ulterior apare si valetul lui Eraste, Gros-Rene, care are aceeasi atitudine agresiva fata de Marinette.
Urmeaza o adevarata dezamagire in dragoste, insa intreaga intriga este dezlegata in final...