Faunul de marmura - Nathaniel Hawthorne

Univers
Brosata (paperback)
 
0,99LEI
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Titlul orginal: The Marble Faun
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1862
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1976
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Marble_Faun
'Faunul de marmura' este unul dintre cele mai importante romane ale scriitorului american Nathaniel Hawthorne si a fost publicat in 1860. In proza lui Hawthorne, asemenea celorlalti reprezentanti ai puritanismului, viata umana ramane o istorie morala ce trebuie in consecinta povestita. Scriitorul creeaza patru personaje, toate reprezentand artisti: pictorita Miriam, prietena sa, Hilda, Donatello, faunul si contele de Monte Beni, si sculptorul Kenyon. Se mai adauga un decor romantic si plin de mister...

Despre Faunul de marmura - Nathaniel Hawthorne

Romanul lui Hawthorne se desfasoara intr-o Italie fantastica si include o serie de elemente specifice fabulei, vietii pastorale, romanului gotic si ghidului de calatorie. Aceasta poveste de dragoste se concentreaza pe patru personaje principale: Miriam, Hilda, Kenyon si Donatello, toti fiind artisti.
Asadar, Miriam este pictorita si pare a reprezenta Raul ascuns desi isi doreste sa fie pura, Hilda este prietena celei din urma si impartaseste aceeasi dorinta iar Donatello este copilul exuberant, faunul si contele de Monte, ce in curand este doborat de povara pe care va trebui sa o poarte intreaga viata.
In final, se remarca si sculptorul Kenyon, singurul personaj ce nu pare a fi tras in jos de nicio trasatura de caracter. Este bun si bland, insa departe de a fi pur. Barbatul ravneste la mana Hildei, desi ii este teama ca femeia nu il va iubi niciodata. Cat despre inocenta si dulcea Hilda, aceasta provine dintr-o familie de puritani din New England si este extrem de credincioasa.
Toate intamplarile graviteaza in jurul acestor personaje cat si a crimei lui Miriam si Donatello. Hilda se trezeste martora la acest eveniment, moment ce o determina sa caute alinare si sfatuire in confesionalul catolic. Ce se va intampla cu Hilda si Kenyon?
In final, impresionanta este incercarea scriitorului de a oferi o imagine cat mai completa a existentei umane. Hawthorne poarta in permanenta marele mister universal pe care il transforma in miza esentiala a intregii sale literaturi.