Noduri si semne - Nichita Stanescu

Curtea Veche
Cartonata (hardcover)
 
24,99LEI
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Jurnalul Nat...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Noduri si semne
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1982
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1982
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Ultimul volum de poezii publicat in timpul vietii lui Nichita Stanescu, 'Noduri si semne' (1982) include poeme scurte subordonate temei generale (disperarea existentiala), ceea ce ii confera unitate, putand fi considerat un amplu poem.

Despre Noduri si semne - Nichita Stanescu

Cele mai multe dintre poezii sunt intitulate Nod sau Semn, fiecare fiind numerotata dar fara a se pastra o ordine. Prin aceasta, textele devin secvente care surprind o meditatie profunda si disperata asupra destinului individual. Sentimentul parasirii, al lipsei de sens si al nimicului (teme specifice postmodernismului), toate sunt evidente.
Fiecare poezie din volum (subintitulat sugestiv Recviem pentru moartea tatalui) evidentiaza o ipostaza diferita a eului liric in confruntarea sa crancena cu viata. De pilda, in Semn 4 poetul inainteaza printre nameti intr-o lume pustie, in Nod 7 domina o ceata umeda si vascoasa, in Nod 17 viata ii este o vesnica rana, in Nod 26 eul liric se simte ca un om inghetat, in Nod 19 ingerul ocrotitor isi gaseste sfarsitul iar in Nod 28 eul liric este vizitat de daimonul sau (un spirit rau).
Nichita Stanescu este unul dintre primii poeti care se intoarce la marea poezie de dinainte de razboi. Pornind de la estetica argheziana, poetul integreaza in propria atitudine lirica marilor momente ale poeziei romanesti: cunoaste sensul descompunerii bacoviene (La nord de nord) si ermetismul barbian (Arbor invers), patrunde sensurile luminii lui Blaga (Inima) si preia metamorfoza cuvintelor de la Arghezi.