Cugetari - Nicolae Iorga

Tineretului
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Albatros
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Stoc epuizat
Prometeu
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Prometeu
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Ginduri si sfaturi ale unui om ca oricare altul
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1905
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1905
Editura la care a aparut: Revista Semanatorul
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Iorga
Prezentul volum (1911) este o colectie de peste doua mii de cugetari din diverse perioade adunate de cunoscutul istoric si critic literar roman Nicolae Iorga. Cugetari originale si cugetari si proverbe culese de la romani si alte popoare, toate sunt nascute din experienta vietii, au supravietuit vremurilor si au fost transmise - succint, expresiv si metaforic - din generatie in generatie.

Despre Cugetari - Nicolae Iorga

Expresiile de intelepciune reunite in acest volum au fost prelucrate intre anii 1903 si 1911. In Cugetari apare ganditorul, conceptul filosofic ce strabate emotionant intreaga sa opera iar pe langa valoarea fondului, aceste cugetari se impun si prin forma lor desavarsita, relevand poetul din Nicolae Iorga. Asta remarca Barbu Theodorescu, cel care a intocmit o noua editie a lucrarii in 1972 si a semnat prefata acesteia.
Nicolae Iorga a cautat pretutindeni intelepciunea, de la vechii intelepti greci si pana la cronicari, unii domnitori si indeosebi Dimitrie Cantemir (referitor la teritoriul tarii noastre). De asemenea, Iorga devine sarcastic si totodata polemist si aplica o  mare doza de ironie, insa fara a atinge caricaturalul. El recurge la comparatii si antiteze iar concentrarea artistica nu rapeste amploarea, coloritul, cadenta sonora si dinamismul frazei, toate caracteristice istoricului, un profund cunoscator de stari sociale si oameni. 
Cateva exemple graitoare de sentinte prezente in volum sunt: Fara steag de cultura un popor e o gloata, nu o oaste; Doi bogati nu incap la masa care ar putea hrani o mie de saraci; Fericirea intuneca, durerea lamureste. Asadar, cugetarile lui Iorga au valoarea permanentei, fiind valabile in orice moment si pentru orice cultura.