Suflete moarte - Nikolai Vasilievici Gogol

-40%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
4,99LEI 2,99LEI
-50%
Univers
Brosata (paperback)
5,99LEI 2,99LEI
-36%
Rao
Brosata (paperback)
21,99LEI 13,99LEI
-40%
Univers
Brosata (paperback)
4,99LEI 2,99LEI
-25%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
3,99LEI 2,99LEI
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Adevarul
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartier
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Rusa
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Fundatia Reg...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Myortvye dushi
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1842
Intr-un orasel obisnuit isi face aparitia Cicikov, un barbat "de conditie buna", onorabil si dornic sa cucereasca inima noilor concetateni. Aparent, scopurile barbatului sunt bogatia si celebritatea insa, in mod straniu, Cicikov, are o pasiune iesita din comun: acesta nu calatoreste pentru a acumula bunuri ci o alta marfa, sufletele moarte!

Despre Suflete moarte - Nikolai Vasilievici Gogol

Pavel Ivanovici Cicikov, consilier de colegiu si mosier, calatoreste alaturi de vizitiul Selifan si lacheul Petrusca in interese personale nedezvaluite insotitorilor sai. Barbatul, obisnuit la infatisare, paseste in hanul din orasul N.N. si adreseaza cateva intrebari aparent nevinovate pentru a afla detalii despre oamenii din fruntea capitalei de gubernie dar si despre mosierii si sufletele de pe fiecare mosie. Aceasta curiozitate este legata de scopul calatoriilor sale, acela de a cumpara suflete moarte. Aflam ca Cicikov este samsar, ocupatie dispretuita si neincetatenita la acest moment, pe langa Consiliul de Tutela - o institutie de credit ipotecar-funciar. Atunci cand o mosie ramane in paragina, parte din sufletele mosierului (taranii supusi proprietarului), este amanetata acestei institutii. Cicikov realizeaza ca daca ar cumpara pe toti cei care au murit ar castiga doua sute de mii de ruble de pe urma lor, pana la realizarea noilor recensaminte. De curand o epidemie decimase populatia, asadar "recolta" lui Cicikov pare a fi bogata, de aceea mosierul se afla acum in calatorie.

Ajuns in orasul N.N., Cicikov frecventeaza serate si mese festive, avand grija ca infatisarea sa sa fie placuta. Cicikov este galant, iubitor de lux, discret si calin, intrand in gratia persoanelor importante. Cea dintai vizita este cea de la Manilovi, capul familiei fiind un vechi prieten al consilierului, urmand numeroase alte vizite la ceilalti mosieri. Demersul lui Cicikov provoaca mirare in randul interlocutorilor. Vaduva Korobocika este una dintre "partenerii de afaceri" ai lui Cicikov si desi aparent foarte surprinsa de propunerea acestui, lacomia o face sa uite de suspiciuni. Pitorescul Nozdriov, un mosier petrecaret, risipitor si amator de afaceri bizare va juca un rol deosebit in demascarea cumparatorului de suflete, prin raspandirea zvonurilor si supozitiilor nastrusnice. Atitudinea mosierilor fata de Cicikov este paradoxala si variaza de la simpatie, suspiciune si respect, admiratie chiar pana la atentie sporita si propuneri de mariaj. Atentia abatuta asupra lui Cicikov se va dovedi daunatoare pentru eroul romanului. Fabulatiile si legendele strans legate de personajul Cicikov ajung la urechile guvernatorului guberniei si curand este convocat un consiliu al oamenilor de vaza din oras. Povestea capitanului Kopeikin este atribuita lui Cicikov insa aceasta ipoteza este destramata deoarece talharul autor al nenumaratelor grozavii nu avea o mana si un picior, spre deosebire de vizitatorul Cicikov. Desi dirigintele ia in calcul picioarele de lemn perfectionate in Anglia, toti participantii la consiliu il ignora.

Originile lui Cicikov sunt intunecate si modeste, dezvaluie Gogol in continuare. Parintii nobili l-au educat strict pe micul Cicikov, insuflandu-i precepte morale pe care copilul docil si le insuseste intr-un mod deosebit. Desi la scoala nu exceleaza, ramane un elev ascultator si astfel se numara printre premiantii clasei. Prin aceeasi strategie de angajat docil, Cicikov ajunge sef de birou si, ulterior, ocupa o functie la vama unde este prins "tragand foloase" necuvenite. Se redreseaza dar dupa privatiuni remarcabile decide sa guste din toate, din nou.

Al doilea volum al lucrarii "Suflete moarte", carte neterminata, continua odiseea lui Cicikov, cumparatorul de suflete moarte care a scapat din incurcaturile din N.N.
Dupa nenumarate alte peripetii, Cicikov este solicitat la guvernatorul general, unde e judecat de cneazul ce nu se fereste a-si arata dezgustul la lipsa de verticalitate a inculpatului. Cicikov promite ca se va indrepta si smulge promisiunea avocatului Murazov de a interveni pe langa cneaz. Cicikov este vizitat de Samosvistov, personaj saritor la ananghie ce promite aranjamentele necesare contra a 30000 de ruble. Targul este incheiat insa Murazov intervine in favoarea lui Cicikov, sfatuindu-l sa uite de aceasta suma.

Cicikov insa este un om schimbat, in urma ultimei lovituri primite, este un om deznadajduit acum. Nu aflam daca Cicikov va ingriji de sufletul sau insa la finalul acestui volum asistam la ingrijorarea cneazului, cel care isi indeplineste sarcinile riguros, ingrijorare impartasita slujbasilor carora li se cer solutii pentru insanatosirea morala grabnica a tarii.

Despre Gogol si chinul provocat de paginile romanului "Suflete moarte" putem afla dand clic aici.