Anii de ucenicie ai lui August Prostul - Norman Manea

Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Anii de ucenicie ai lui August Prostul
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1979
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1979
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Norman_Manea#Biografie
'Anii de ucenicie ai lui August Prostul' este semnat de Norman Manea, cunoscut si apreciat prozator si eseist roman. Volumul cuprinde pasaje frumoase despre iubire si conditia scriitorului aflat la inceput de cariera intr-o societate inchisa si aprofundeaza relatia scriitorului cu cititorul. Apare si imaginea lui August Prostul, un personaj recunoscut nu pentru numele sau, ci din pricina actiunilor sale, cu precadere, din lumea circului. Este asemanat cu Pacala si Tandala al romanilor, cu Arlechino al Italiei sau cu Pierrot si Polichinelle din Franta.

Despre Anii de ucenicie ai lui August Prostul - Norman Manea

'Anii de ucenicie ai lui August Prostul' este un roman ce vorbeste despre procesul de formare al artistului, analizand actul creator, actul de receptare cat si evolutia artistica si intelectuala a acestuia. Asa cum afirma si autorul, romanul este un amplu eseu-colaj despre conditia artistului si a relatiei scriitor-cititor in contextul unei societati inchise si nu numai.
Asadar, volumul cuprinde mentiuni superbe despre dragoste, despre conditia scriitorului aflat la debutul carierei sale si aprofundeaza relatia dintre scriitor si cititor intr-o epoca inchisa. Apar colaje numeroase din presa vremii, mai ales din revista culturala Contemporanul.
Romanul ilustreaza si imaginea lu August Prostul, un personaj recunoscut din pricina actiunilor sale, indeosebi din lumea circului. Menirea lui este de a amuza publicul, precum Pacala si Tandala al romanilor, Arlechino al Italiei sau Pierrot si Polichinelle din Franta.
In esenta, August Prostul este o masca, ce dezvaluie viata unui artist care se afla intr-o etapa nedefinita a formarii sale personale. In identitatea lui August Prostul se poate regasi orice persoana. Asemenea acestui personaj, oamenii aleg inchiderea in sine si aprofundarea invatarii doar pentru propria persoana. Ajung sa fie fericiti, dar necunoscuti.
August Prostul este un intelectual ce duce o viata inchisa. Cunoaste indeaproape toate marile concerte din Bucuresti, toate anticariatele cu carti rare si valoroase si merge la orice conferinta din aproape orice domeniu. Dar este introvertit si antisocial. Participa alaturi de familie la evenimente sociale si isi ascunde inteligenta, ce este superioara celor din jur.