Drumuri prin memorie - Octavian Paler

-6%
Albatros
Brosata (paperback)
16,99LEI 15,99LEI
Stoc epuizat
Albatros
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Albatros
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Drumuri prin memorie I
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1972
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1972
Editura la care a aparut: Albatros
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Paler
Volumele 'Drumuri prin memorie I si II' (1972; 1974) reunesc amintiri din calatoriile scriitorului roman Octavian Paler in Egipt si Grecia, respectiv in Italia. Vizitarea monumentelor antice este un bun prilej pentru autor de a medita asupra trecerii iremediabile a timpului, istoriei si asupra fragilitatii fiintei umane.

Despre Drumuri prin memorie - Octavian Paler

Trecute prin filtrul emotiilor livresti si al memoriei afective, peregrinarile lui Paler prin Italia, Egipt si Grecia se purifica de impresiile neplacute ale calatoriei in realitatea imediata, constituindu-se in tot atatea trepte simbolice spre sine. 
Inca de la inceput, in Drumuri prin memorie I si II se evidenteaza, ca o nota particulara ireductibila, obsesia etica si intentia marturisita de a cauta in cultura sensuri existentiale majore, acele detalii esentiale referitoare la destinul eroic al intelectualului. 
Bucuria descoperirii prin calatorie poarta riscul de a fi dezmostenit de iluzii, asa cum afirma Gerard de Nerval in Voyage en Orient. In fiecare drum al sau, Octavian Paler renunta la peisajele interioare in favoarea celor adevarate, inlocuindu-le, din pacate prea des, cu imagini observate pe furis in treceri grabite. Autorul ajunge in Egipt de doua ori, intaia oara la varsta de treizeci de ani si mai apoi paisprezece ani mai tarziu, o cifra misterioasa a destinului sau, dupa cum afirma Octavian Paler.