Vicarul din Wakefield - Oliver Goldsmith

Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Minerva
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
-15%
Allfa
Brosata (paperback)
12,99LEI 10,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: The Vicar of Wakefield
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1766
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1967
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala/Cugetarea
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Vicar_of_Wakefield
Un roman de succes al scriitorului irlandez Oliver Goldsmith, 'Vicarul din Wakefield' (1766) a ramas pentru generatii intregi una dintre cele mai apreciate opere de fictiune de secol XVIII. Eroul romanului este Dr. Charles Primrose, ce traieste o viata idilica in catunul Auburg. Insa, lumea sa nu este perfecta, ci are mici fisuri prin care pacatul se strecoara: sotia si fiicele lui devin victimele vanitatii iar fiul cel mare al nechibzuintei. Insa, binele va invinge in final.

Despre Vicarul din Wakefield - Oliver Goldsmith

Actiunea are loc in Anglia la mijlocul anilor 1700, cand pentru familia unui paroh relativ instarit sosesc vremuri grele. Viata linistita a familiei Primrose este tulburata odata cu pierderea agoniselii de o viata. Doctorul Primrose, stalpul familiei si preot, incearca sa isi tina sub control familia, indeosebi sotia si cele doua fiice adolescente, propovaduindu-le invataturile crestine.
Ei sunt nevoiti sa se mute intr-o locuinta mai saraca si mai mica si sa tina piept tuturor necazurilor care se tin lant: sunt inselati la vanzarea cailor, fiica cea mare este rapita, tatal se imbolnaveste in incercarea de a o aduce acasa si casa in care locuiesc se preface in scrum. Totul culmineaza cu intemnitarea preotului Primrose, moment in care toate nenorocirile familiei se agraveaza. Intr-un final insa, binele invinge. 
Farmecul deosebit al unicului roman semnat de Oliver Goldsmith consta in faptul ca trezeste interesul si imaginatia cititorului fara ajutorul unor intamplari neobisnuite. Geniul autorului se remarca in constructia personajelor, in morala cartii si in ritmul povestirii intamplarilor.