Cartea neagra - Orhan Pamuk

Stoc epuizat
Curtea Veche
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Kara Kitap
Limba primei editii: turca
Anul aparitiei primei editii: 1990
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2007
Editura la care a aparut: Curtea Veche
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Book_(Pamuk_novel)
'Cartea neagra' este semnata de Orhan Pamuk, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2006. Volumul urmareste povestea lui Galip, un avocat din Istanbul, a carui sotie dispare intr-o dimineata, iar primul gand al barbatului este ca femeia a plecat impreuna cu fratele sau vitreg, Celal, un jurnalist de succes. Galip se aventureaza in cautarea celor doi si astfel ies la iveala lucruri noi despre trecutul propriu, al lui Celal si al sotiei sale.

Despre Cartea neagra - Orhan Pamuk

Galip, de profesie avocat in Istanbul, descopera intr-o dimineata lipsa sotiei sale, Ruya. El se convinge ca femeia a fugit impreuna cu Celal, fratele vitreg al acesteia si un cunoscut jurnalist. Asa ca avocatul porneste in cautarea lor, nefiind sigur insa ca exista o conexiune intre disparitiile concomitente ale celor doi.
Pentru a le da de urma, Galip se afunda tot mai adanc in viata, scrierile si identitatea lui Celal. El crede ca daca va trai asemenea lui va afla modul in care gandeste jurnalistul si ii va putea localiza pe cei doi. Asa ca se instaleaza in apartamentul barbatului.
Imaginea lui Celal il atrage pe Galip. Doarme in pijamalele jurnalistului, ii citeste si memoreaza aproape in intregime articolele, isi insuseste modul lui de a scrie si ofera un interviu unei televiziuni britanice pretinzand ca este Celal. Galip traieste viata lui Celal pentru ca propria viata nu ii mai aduce implinire, iar pe cea a jurnalistului o gaseste mai buna. 
In esenta, romanul generos al lui Orhan Pamuc vorbeste despre incercarea de definire a propriului sine si surprinde si aspecte ale vietii politice din Istanbulul contemporan.
Ii va gasi Galip pe cei doi?
Isi va regasi avocatul identitatea?