Jocul lui Ender - Orson Scott Card

Nemira
Brosata (paperback)
 
29,99LEI
-38%
Nemira
Brosata (paperback)
50,00LEI 30,99LEI
-9%
Nemira
Brosata (paperback)
34,99LEI 31,99LEI
-64%
Nemira
Cartonata (hardcover)
67,33LEI 23,99LEI
-48%
Nemira
Brosata (paperback)
38,44LEI 19,99LEI
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Ender's Game
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1985
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1994
Editura la care a aparut: Nemira
'Saga lui Ender' (Ender's Saga/The Ender Quartet) este o serie de volume science fiction ale cunoscutului scriitor american Orson Scott Card. Actiunea se desfasoara intr-un viitor in care omenirea este in pericol de a fi anihilata de Gandaci (Formics; Buggers), o specie extraterestra insectoida. Protagonistul seriei este Andrew (Ender) Wiggin, unul dintre copiii soldati ai Scolii de Lupta (Battle School si in cele din urma Command School), instruit pentru a deveni unul dintre viitorii lideri care vor proteja si salva Pamantul.

Despre Jocul lui Ender - Orson Scott Card

Jocul lui Ender (Volumul 1 al Seriei Saga lui Ender)
 
Jocul lui Ender deschide Saga lui Ender (Ender's Saga/The Ender Quartet), ce surprinde o lume care incearca sa isi revina dupa doua razboaie interplanetare duse cu Gandacii, o specie extraterestra insectoida, si se pregateste pentru o a treia invazie.
Actiunea are loc in secolul XXII. Pentru a se asigura ca oamenii vor castiga urmatoarea infruntare (cea decisiva), guvernul terestru a creat genii pe care le antreneaza intensiv in fortele armate. Terra devine suprapopulata si familiile sunt restrictionate la doar doi copii. Eroul povestii este Ender, al treilea fiu (Tertul) al familiei Wiggin. Cei trei copii ai familiei (Andrew Ender, Peter si Valentine) se dovedesc a fi supradotati inca din perioada prescolara. Peter, desi genial, se dovedeste a fi prea violent iar Valentine prea empatica. Se va remarca Ender, un geniu care castiga in timp record toate jocurile strategice si pare sa fie eroul care va salva planeta.
In urma unor analize extensive, Ender este ales pentru scoala de lupta, o institutie de elita ce antreneaza viitorii comandanti ai Flotei Stelare. Intrucat au respins cu mare greutate cele doua invazii extraterestre, s-a hotarat organizarea unei ofensive care sa extermine Gandacii. Ender este incercat inca din primele minute la Academie, fiind nevoit sa tina piept tuturor nedreptatilor si abuzurilor din partea antrenorilor si colegilor. Izolat si indepartat permanent de singura persoana care il iubeste (Valentine), Ender se concentreaza exclusiv pe antrenamente si jocuri strategice si ajunge in scurt timp un comandant genial, detinand recordul 0 la infrangeri. 
In vreme ce Ender este pregatit pentru urmatoarea invazie a Gandacilor, Valentine si Peter se strecoara in sistemul politic mondial cu ajutorul mediului virtual si isi creeaza personalitatii diferite, destine diferite si adepti diferiti. Pe umerii eroului presiunea creste, antrenamentele devin din ce in ce mai grele, distanta dintre el si Valentine se adanceste iar jocurile il indreapta catre un adevar dureros. 
Jocul lui Ender a castigat Premiul Nebula in 1985 si Premiul Hugo in 1986.
 
Vorbitor in numele mortilor (Volumul 2 al Seriei Saga lui Ender)
 
Jocul lui Ender s-a incheiat cu exterminarea Gandacilor, prima specie extraterestra inteligenta descoperita de pamanteni. Ender (acum Andrew) a reusit sa inteleaga mult prea tarziu cat de real era jocul si consecintele acestuia. Trei mii de ani au trecut de atunci iar Andrew este tot tanar (timpul in spatiu fiind relativ) si hoinareste de la o planeta la alta macinat de constiinta. In prezent este profesor universitar pe planeta Trondheim. El este vazut atat ca un erou, fiind numit Vorbitor in numele mortilor dar si ca un raufacator, fiind cunoscut ca Savarsitorul, cel care a exterminat singura specie inteligenta intalnita vreodata in univers. 
Actiunea graviteaza in jurul planetei Lusitania, populata de primele forme de viata inteligente de la nimicirea Gandacilor. Porcusorii, asa cum au fost denumiti de colonistii planetei, sunt extrem de primitivi din punct de vedere tehnologic desi utilizeaza anumite unelte, au un limbaj propriu si isi doresc sa invete cat mai multe de la noii lor vecini. 
Ender, acum Andrew Wiggin, este chemat pe Lusitania in calitate de Vorbitor in numele mortilor. El va destainui secretele lui Libo, Pipo si Novinha, cei trei xenobiologi trimisi pe planeta pentru a studia noua specie. Va porni intr-o calatorie care il va indeparta tot mai mult de Valentine, sora lui, dar care va aduce incheierea unui tratat cu porcusorii si solutionarea conflictelor din Lusitania. Si nu doar atat. El va cunoaste dragostea pentru prima oara in cele trei milenii de existenta alaturi de Novinha.
Asemenea Jocului lui Ender, Vorbitor in numele mortilor obtine Premiul Nebula in 1986 si Premiul Hugo in 1987.
 
Xenocid (Volumul 3 al Seriei Saga lui Ender)
 
Ender, acum Andrew Wiggin si Vorbitor in Numele Mortilor, este locuitor al planetei Lusitania. Macinat de faptul ca a savarsit primul Xenocid din istoria umanitatii (cand era un copil), militeaza pentru convietuirea armonioasa a speciilor inzestrate cu ratiune de pe planeta. 
Asadar, Andrew incearca sa convinga speciile inteligente de aici (porcusorii, colonistii umani si ultima reprezentanta a Gandacilor: regina lor, provenita din ultimul ou salvat de Ender atunci cand le-a distrus specia) sa traiasca in armonie. In acest mod incearca sa isi ispaseasca vina pentru primul Xenocid comis in trecut.
Doua amenintari majore graviteaza asupra Lusitaniei. Primul este virusul descolada, un pericol mortal pentru intreaga omenire dar la care porcusorii sunt imuni, in vreme ce al doilea este chiar Federatia Stelara, ce considera ca acest virus poate depasi granitele planetei. Astfel, trimite o flota pentru a distruge Lusitania, indiferent de fiintele care o populeaza. 
In acelasi timp o minoritate violenta a porcusorilor intentioneaza sa distruga omenirea prin imprastierea deliberata a virusului si declanseaza o serie de revolte sangeroase ce pun viata celor de pe Lusitania in pericol. Alaturi de comunitatea de colonisti si savanti, Andrew incearca sa previna xenocidul ordonat de Congresul Stelar, ajutat de la distanta de inteligenta artificiala Jane si de sora lui, Valentine. In acest tumult al evenimentelor sunt implicati si locuitorii planetei Calea, extrem de inteligenti dar cu o misterioasa programare genetica (despre care ei nu stiu) ce ii determina sa se comporte deseori ca niste simple marionete.
Insa, peste toti pluteste umbra lui Peter Wiggin, fratele viclean al lui Andrew.
 
Copiii mintii (Volumul 4 al Seriei Saga lui Ender)
 
Romanul continua povestea Xenocidului si ii readuce in actiune pe Valentine si Peter, fratii lui Ender nascuti din nou direct din mintea acestuia. In debutul povestii Jane (o inteligenta artificiala evoluata) isi foloseste abilitatile recent descoperite pentru a transporta Gandacii, oamenii si porcusorii in afara universului, mutandu-i pe planete indepartate dar locuibile. 
Este singura ce poate salva Lusitania, insa Congresul Stelar inchide univers dupa univers si in curand Jane nu va mai reusi sa trimita navele in alte parti. Ulterior, inteligenta artificiala isi pierde memoria si concentrarea pe masura ce vasta retea de calculatoare conectata la sistemul central software incepe sa fie oprita. Pentru a supravietui, Jane trebuie sa gaseasca o modalitate de a-si transfera aiúa (sufletul) intr-un corp uman. Vor izbuti copiii mintii s-o tina in viata pe Jane?