Din Calidor - Paul Goma

Albatros
Brosata (paperback)
 
10,99LEI
Stoc epuizat
Basarabia
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Ratio et Rev...
Brosata (paperback)
Autor: Paul Goma
Titlul orginal: Le calidor
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1987
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1989
Editura la care a aparut: Dialog
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Goma
'Din Calidor' surprinde copilaria scriitorului roman Paul Goma petrecuta pe plaiuri basarabene. Romanul autorului, care incepand cu 1977 a fost permanent urmarit, apoi arestat si batut de Securitate, apare initial in limba franceza in 1987 si in limba romana la doi ani distanta. Paul Goma recreeaza imaginea unei copilarii privite cu inocenta specifica varstei, privirea mirata din acele vremuri fiind jucata si descrisa natural si retraita o data cu amintirile.

Despre Din Calidor - Paul Goma

In intocmirea volumului sau autobiografic, 'Din Calidor', Paul Goma porneste de la premisa potrivit careia indiferent de locul in care iti petreci copilaria, chiar si in cele mai grele conditii, locul acela este un adevarat centru al lumii.
Scriitorul se naste in 1935 in satul basarabean Mana din judetul Orhei iar odata cu cedarea Basarabiei fostei URSS, in urma pactului Molotov - Ribbentrop, familia Goma se refugiaza in Romania. Trimiterea de catre Goma in 1977 a unei scrisori guvernului roman in care cere respectarea drepturilor omului in Romania a determinat ca autorul sa fie permanent urmarit, apoi arestat si agresat de Securitate.
Satul basarabean Mana este locul copilariei lui Paul Goma. Pentru autor satul se desprinde de pozitia sa geografica, iese din matca unei istorii traumatizante si ocupa un loc maret in memoria autorului, devenind buricul pamintului. Chiar daca perioada copilariei a fost marcata de regimul stalinist, de colectivizarea fortata si restrictii de tot felul, totusi, scriitorul re-creeaza imaginea unei copilarii privite cu inocenta specifica varstei, privirea mirata de atunci fiind jucata si descrisa natural. 
Paul Goma descrie o copilarie paradisiatica, asemenea tuturor copilariilor, ce este intrerupta brutal odata cu inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din calidorul casei din Mana, calidor al memoriei, nostalgiei si al iubirii, scriitorul intocmeste o poveste inspirata si plina de emotie, fantezie si duiosie: Stau in calidorul casei din Mana. Privesc spre locul dintre poarta mare si portita, acum neted ca in palma, slefuit, lustruit, dichisit - ca o curte de scoala ce este. 
In memoria sa locurile s-au pastrat intacte. Autorul conserva amintirea parintilor ce au trudit la construirea mostenirii familiei: Daca acum, dupa jumatate de veac, nu va mai fi existand nici casa-scoala cea facuta de tata cu manurile lui - n-are importanta: ea continua sa fie (ca podul-nou, cel de pe-rau-ii-jos-unul-mai-trainic-si-mai-frumos), in amintirile mele directe, in amintirile alimentate de amintirile parintilor, de fotografii - de aer…