Patimile dupa Pitesti - Paul Goma

-20%
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
37,99LEI 30,39LEI
Stoc epuizat
Anamarol
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Dacia
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Anamarol
Brosata (paperback)
Autor: Paul Goma
Titlul orginal: Les Chiens de mort
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1981
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1990
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Goma#Published_works
Volum semnat de autorul roman Paul Goma, 'Patimile dupa Pitesti' descrie detentia dintre zidurile inchisorii Pitesti, una dintre cele mai inspaimantatoare temnite romanesti si locul unde sute de studenti au trecut prin fenomenul reeducarii (fenomenul Pitesti) in timpul regimului comunist. Este o experienta vazuta si traita indirect, intrucat autorul nu a fost inchis aici.

Despre Patimile dupa Pitesti - Paul Goma

O carte despre universul carceral romanesc, Patimile dupa Pitesti este un document al ororilor unui sistem totalitar care a condus fiinta umana la pura exterminare. Paul Goma esentializeaza tot ceea ce fost Fenomenul Pitesti si reuneste memoriile mai multor detinuti politici reeducati in centrul groazei, unii intalniti in penitenciarul de la Gherla, altii cunoscuti in vremea domiciliului obligatoriu din Baragan, dar si in libertate dupa exilul din anul 1977.
Cea mai mare atrocitate a Pitestiului a fost crima de gandire. Ritualul initiatic presupune mai multe roluri: auditor, executant, protagonist, victima si calau, exista un Autor, cel care organizeaza spectacolul mortii iar detinutii sunt actorii. 
Totul este un haos al violentelor. Sunt descrise umilintele detinutilor, conditiile mizere in care traiau: cu haine rupte, flamanzi, murdari, mancand de pe jos, dormind pe priciuri, lipiti unii de altii din lipsa de spatiu, fara apa si fara posibilitatea unei toalete decente. In acest univers mizer, cu mult sub nivelul existentei, detinutii se demasca unii pe ceilalti intr-o incercare disperata de a-si salva, daca nu mintea si sufletul, macar trupul. 
Iar scenariul se repeta la nesfarsit. Din nou in picioare, din nou dezbracati, din nou batuti, dormind pe prici si multa umilinta, toate necesare reeducarii.
Asadar, o singura intrebare rezida in urma lecturarii volumului Patimile dupa Pitesti de Paul Goma: Si daca, Doamne fereste, as fi fost si eu la Pitesti?