Quinta sparta - Pavel Corut

Miracol
Brosata (paperback)
 
1,99LEI
Miracol
Brosata (paperback)
 
0,99LEI
Gemenii
Brosata (paperback)
 
0,99LEI
Stoc epuizat
Varanha
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Gemenii / Mi...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Devadata
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Quinta sparta
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1992
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1992
Editura la care a aparut: Gemenii
'Quinta sparta' este primul volum al seriei 'Octogonul' semnat de Pavel Corut. Volumul de spionaj pleaca de la evenimentele reale desfasurate in apropierea revolutiei din 1989 din Romania. Pe langa Securitate, in comunism exista si o organizatie de spionaj, Octogonul, la carma careia se afla 'Batranul'. Urmeaza o noua misiune pentru Petre Varain, un spion iscusit: Malta 89.

Despre Quinta sparta - Pavel Corut

Petre Varain are o misiune dificila de indeplinit, astfel ca initial are parte de pregatire, fiindu-i testate abilitatile, precum concentrarea cat si metoda ce l-a consacrat pe spion, adica auto-sugestia. Misiunea sa? Apar suspiciuni de tradare asa ca trebuie sa se scufunde sub vasul a doi conducatori, Unchiul Sam si Fratele Ivan, ce discuta despre o posibila impartire a granitelor. Prin urmare, spionul trebuie sa afle planurile celor doi.
Paraseste tara sub o alta identitate, respectiv marinar de profesie si reuseste sa inregistreze discutia celor doi, dupa care se intoarce la mal, insa gandurile negre nu ii dau pace. Pe urmele sale vin conducatorii din umbra si paraseste cu mare dificultate Malta, furand o nava a Pazei de Coasta pana in Sicilia. 
Misiunea este finalizata si se intoarce in tara, dar aici incepe sa suspecteze un superior de tradare. In ziua urmatoare, Batranul il anunta ca pleaca in America de Sud unde se va casatori cu o frumoasa argentineanca. Fara multe intrebari, Varain se supune ordinelor.
Abia in 1990 spionul revine. Acum Octogonul are ascunzatoare in cladirea unui magazin. Varain afla dedesubturile activitatii unor oameni politici precum Ceausescu, Gorbaciov, Tokes, Mazilu, Iliescu sau Voican Voiculescu. Ulterior se indreapta spre Constanta unde il intalneste pe Paul Cernescu (numele de cod pentru Pavel Corut) iar cei doi poarta discutii referitoare la situatia politica din tara.