Dulce ca mierea e glontul patriei - Petru Demetru Popescu

Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
8,99LEI
Stoc epuizat
Curtea Veche...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
100+1 Gramar
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Jurnalul Nat...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Dulce ca mierea e glontul patriei
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1970
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1970
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Petru_Popescu
'Dulce ca mierea e glontul patriei' descrie anii de armata ai scriitorului si regizorului roman Petru Demetru Popescu. Erau anii 1970, vreme in care armata se desfasura cu strictete si instructie. Dupa incheierea unui stagiu de sase luni tinerii deveneau adevarati soldati. Volumul infatiseaza si o societate subjugata de comunisti.

Despre Dulce ca mierea e glontul patriei - Petru Demetru Popescu

Anii pe care Petru Demetru Popescu i-a petrecut in armata in anii 1970 sunt rememorati in volumul Dulce ca mierea e glontul patriei. La vremea respectiva stagiul era unul extrem de strict, astfel ca la incheierea instructiei de sase luni ofiterii in rezerva manuiau cu iscusinta armele si puteau conduce soldati pe campul de lupta. 
Mama personajului principal provenea dintr-o familie de ofiteri de mai multe generatii iar un frate al femeii era colonel in retragere si adesea gazduia acasa intalniri cu fosti camarazi din vremea celor doua razboaie mondiale. Insa, acesti ofiteri sunt practic ignorati de catre comunisti in pofida pierderilor atat de vieti omenesti, cat si a mutilarilor pe campurile de lupta din Europa. De aici si titlul volumului, dulce ca mierea.
Sentimentele scriitorului sunt la vedere, iar linia dintre normalitate si nebunie este fina si sinuoasa, Petru Popescu dand frau liber unor ganduri intime ce apar in cele mai neobisnuite momente. Frustrare, neputinta sau dor sunt trairi ce il macina.
Cartea prezinta o Romanie in care nationalismul dictaturii ceausiste inca nu era asa de impregnat in societate si in care peste tot razbatea saracia generalizata si prostituarea femeii pentru avantaje materiale, de care profitau nu cu mult mai bogatii studenti sau soldati.
Asadar, volumul lui Petru Popescu creeaza un tablou al societatii in tranzitie de la monarhism constitutional si economie de piata la una comunista cu economie planificata de stat.