Vincent Van Gogh - Pierre Leprohon

Meridiane
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Tel fut van Gogh
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1964
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1973
Editura la care a aparut: Meridiane
Wikipedia: https://fr.wikipedia.org/wiki/Pierre_Leprohon
Un volum biografic despre un artist a carui arta a fost in primul rand viata lui. Un creator ce s-a daruit in totalitate artei si care si-a pus in joc propria viata pentru a-si realiza opera. Asta propune scriitorul francez Pierre Leprohon in volumul sau din 1964, 'Vincent Van Gogh'.

Despre Vincent Van Gogh - Pierre Leprohon

Volumul lui Pierre Leprohon vorbeste despre un artist desavarsit, care se dedica total operei sale si care ajunge sa isi puna viata in slujba desavarsirii creatiei. Omul din spatele operei este supus analizei, fiind cercetate circumstantele, pasiunile si exigentele care au dat nastere artei. Ce l-a determinat pe Vincent Van Gogh sa se dedice intru totul artei sale? 
Viata cunoscutului pictor post impresionist este in esenta procesul de creatie al unei opere picturale, un proces ale carui teluri si motivatii merg dincolo de arta. Pierre Leprohon porneste de la faptele si operele lui Van Gogh in incercarea de a-l aborda si intelege pe artist, acest nebun din pictura ale carui fapte si ganduri se explica prin logica si perfecta luciditate. 
Vincent Van Gogh a fost al doilea copil al familiei iar pe masura ce inainteaza in varsta in viata pictorului predomina bunatatea si altruismul. Insa familia il vede un ratat si un copil depresiv si tine legatura doar cu fratele sau Theo. Desi are o viata mizera, artistul nu renunta la tabac si coniac, iar pentru materialele de pictat primeste sume constante de bani de la fratele sau. 
Mai mult, artistul cauta mizeria in viata oamenilor, pe care ulterior o transpune in arta, desi tablourile sale se vor vinde abia dupa moartea sa. 
Pictorul a avut o viata scurta, a fost blamat in mod constant pentru iesirile necontrolate, iar moartea sa ramane in continuare un mister, varianta oficiala fiind sinuciderea.