Jurnal cu Petre Tutea - Radu Preda

Stoc epuizat
Lumea Credin...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Deisis
Brosata (paperback)
Autor: Radu Preda
Titlul orginal: Jurnal cu Petre Tutea
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1992
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1992
Editura la care a aparut: Humanitas
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_Preda
'Jurnal cu Petre Tutea', volum din anul 1992 al teologului roman Radu Preda, reinvie imaginea publica a celui mai oral filosof roman, completand-o discret cu chipul sau nestiut si inaccesibil reportofoanelor si aparatelor de filmat.

Despre Jurnal cu Petre Tutea - Radu Preda

Cata vreme a impartit cu teologul Radu Preda faimoasa odaie de langa Cismigiu, Petre Tutea a purtat discutii serioase cu tanarul sau discipol, nedezmintindu-si catusi de putin pornirea sufleteasca. Analiza, dialogul si un anume inefabil al odaii se imbina armonios in prima carte autentica despre si cu Petre Tutea. 
Tot ce se cunoaste despre Petre Tutea se stie din intamplare. Cat despre opera sa, aceasta umbla pe strazi. Daca veti intalni un tanar inchinandu-se in fata bisericii, un altul cufundat in lectura in cine stie ce sali friguroase de biblioteca sau un om trecut de mult de prima tinerete dar cu o viguroasa articulare pe care doar suferinta o confera, ei bine, ati avut de-a face cu opera lui Tutea, asa fragmentara cum pare la prima vedere.
Astazi Jurnal cu Petre Tutea a ajuns la cea de-a treia editie si poate servi drept indemn in asumarea functiei paideice a credintei. Raportul dintre maestru si ucenic, unul fundamental pentru accesul la credinta, caracterizeaza trasatura filocalica a teologiei ortodoxe. 
Intr-o epoca in care dimensiunea comunicationala se desprinde de cea comunitara si in care profunzimea este asimilata confuziei, Petre Tutea devine un model stilistic si chiar mai mult, apologetic. Si cu toate ingredientele de rigoare: de la meditatia biblica la judecata de valoare, exprimata rareori prin termeni plastici si socanti.