Flacarile - Radu Tudoran

Minerva
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Eminescu
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Eminescu
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
Stoc epuizat
Minerva
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Minerva
Cartonata (hardcover)
Limba primei editii: Romana
Anul aparitiei primei editii: 1945
Editura la care a aparut: Forum

Despre Flacarile - Radu Tudoran

Care este actiunea romanului Flacarile?

Initial intitulat ’Flacari’ si modificat ulterior sub denumirea ’Flacarile’, romanul lui Radu Tudoran a aparut in anul 1945. Este descrisa lumea schelelor de petrol transcrise intr-o lume fictiva.

Actiunea romanului se desfasoara dupa cel de-al doilea razboi mondial, intr-o zona bogata in petrol, fapt pentru care se evidentiaza modul in care petrolul influenteaza indivizii care isi irosesc vietile visand la o imbogatire rapida. Petrolul, prin valoarea sa, are rol dublu. Pe de o parte ajuta la cladirea averilor, dar pe de alta parte, oamenii ajung sa isi piarda ratiunea din cauza sa, iar o data cu aceasta vine si ruinarea.

Desfasurarea evenimentelor este ilustrata prin personajul unei fete careia i se abate o nenorocire prin simpla decizie de a merge sa faca baie intr-un lac.

Hainele fetei au fost furate de un grup de barbati, care ulterior au incercat sa o violeze, insa fata a fugit prin padure, goala. Salvarea acesteia a venit de la un barbat caruia nu i-a vazut chipul, dar a carui voce i-a ramas intiparita.

De-a lungul romanului sunt prezentate numeroase incercari prin intermediul carora fata incearca sa ii multumeasca  salvatorului ei, dar niciodata nu ajunge sa isi indeplineasca acest scop. De fiecare data cand vrea sa ii multumeasca, se pierde si nu are curajul de a-l confrunta fata in fata si de a-i vedea, asadar, chipul, astfel ca ajunge sa ii multumeasca calului, ca si cand chiar el ar fi salvatorul ei.

Romanul urmareste intr-un mod repetitiv vietile a mai multor personaje, iar laitmotivul este reprezentat de exploatarea de pacura.