Despre cele ascunse de la intemeierea lumii



Editura: Nemira
Colectia: Totem
Data aparitie:
Limba: Romana
Coperta: Brosata (paperback)
Numar volume: 1
Numar pagini: 583
Dimensiuni: 200 x 130 x 37 mm
Greutate: 0.44 kg
ISBN/Cod: 978-973-569-840-9
Traducator: Miruna Runcan


Alte variante pentru "Despre cele ascunse de la intemeierea lumii - Rene Girard"

Textele prezentate in aceasta lucrare sunt rezultatul cercetarilor efectuate la Cheektiwaga in 1975 si 1976 si la Johns Hopkins in 1977.

Aceste texte au fost apoi refacute si completate cu unele scrieri anterioare ale lui René Girard intercalate pe alocuri in principal extrase ale unei discutii reproduse in revista Esprit in 1973 ale unui eseu intitulat „Malédictions contre les pharisiens“ aparut in Bulletin du Centre protestant d’études din Geneva si din „Violence and Representation in the Mythical Text“ publicat in MLN in decembrie 1977.

Mitologia religia cultura in general chiar si gandirea omeneasca se nasc dintr-un linsaj real un omor ritualic ce capata virtuti intemeietoare dar care ramane ascuns si camuflat sub transfigurari fictive. Pe acest “principiu victimar” isi cladeste René Girard “antropologia victimara” (aici intr-o discutie cu Jean-Michel Oughourlian neuropsihiatru si psiholog si cu Guy Lefort medic psihiatru) straduindu-se sa capteze vocea muta a victimelor ispasitoare si adevarul lor ostracizat “de la intemeierea lumii”: “Daca violenta este subiectul oricarei structuri mitice si culturale Cristos este singurul subiect care scapa acestei structuri pentru a ne elibera de sub stapanirea ei. Numai aceasta ipoteza ne permite sa intelegem pentru ce este prezent in Evanghelii adevarul victimei ispasitoare si pentru ce acest adevar permite deconstruirea tuturor textelor culturale fara nici o exceptie” sustine antropologul de la Stanford supunand textul neotestamentar celei mai revolutionare exegeze a timpurilor noastre.
Comentarii ale utilizatorilor
Review-uri (5 review-uri)
Ratingul general al produsului:
Detii sau ai citit cartea?
Acorda o nota
Adauga un review