Agentul secret al lui Altin-Bey - Rodica Ojog-Brasoveanu

-45%
Albatros
Brosata (paperback)
19,99LEI 10,99LEI
-10%
Nemira
Brosata (paperback)
49,99LEI 44,99LEI
Nemira
Brosata (paperback)
 
63,99LEI
Titlul orginal: Agentul secret al lui Altin-Bey
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1976
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1976
Editura la care a aparut: Albatros
'Agentul secret al lui Altin-Bey', roman istoric din anul 1976 al scriitoarei romance Rodica Ojog - Brasoveanu, face parte din celebra serie de capa si spada 'Logofatul Andronic'. In tulburatul secol XVIII si sub domnia lui Constantin Brancoveanu, logofatul Radu Andronic participa la o misiune riscanta, calatorind pe la curti straine si luptand pentru salvarea tronului tarii de cotropirea turcilor.

Despre Agentul secret al lui Altin-Bey - Rodica Ojog-Brasoveanu

Actiunea romanului se desfasoara in secolul XVIII si in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (supranumit de catre turci Altin-Bey, adica printul aurului). Agentul secret al domnitorului este logofatul de taina Radu Andronic, un tanar patriot, loial si viteaz. Romanul este structurat in trei parti: Izvodul, Fluturele alb si Osanda
Izvodul, un document pe care tradatorii curtii lui Voda il fura si il trimit catre Stambul (veche denumire a Istanbulului), reprezinta un potential pericol pentru domnia lui Altin-Bey. Astfel, Andronic si insotitorul sau Pafnutie (un raspopit caruia logofatul ii salveaza viata) pornesc catre capitala Imperiului Otoman cu o strategie: raspandesc vestea ca Radu Andronic l-a vandut pe Brancoveanu si ca a fugit din temnita, cu exceptia lui Voda si a stolnicului Cantacuzino. 
A doua parte a volumului, Fluturele alb, surprinde perioada sederii logofatului la Stambul, unde are parte de un trai luxos si organizeaza petreceri cu numeroase personalitati din Evropa (Europa). Agentul secret afla ca izvodul se afla in casa mectubgiului Bektas-Effendi si incepe demersurile de a se imprieteni cu acesta. Fiica mectubgiului, Sadeth, il zareste pe logofat si se indragosteste pe loc de barbat. Sentimentul este impartasit si de Radu, care o alinta pe tanara Fluturele alb. Logofatul reuseste sa ajunga la izvod si il modifica, fapt pe care otomanii nu il sesizeaza iar pentru a afla numele iscoadei de la curtea Brancoveanului se furiseaza in cancelaria muftiului, insa este surprins de ieniceri. Pafnutie primeste biletul cu numele iscoadei, pe care va trebui sa il duca in Valahia. 
Ultima parte a romanului, Osanda, il surprinde pe Altin-Bey suparat de capturarea logofatului de catre dusman, insa nu poate actiona in niciun fel iar iscoada de la palat este pedepsita. Anii trec, brancovenii sunt omorati de turci si in tot acest timp Sadeth, raspopitul, slujnica Maria si iubitul sau Mihail il cauta pe logofat. In cele din urma, il vor gasi pe Radu pe o corabie si il vor salva.
Vreme de cateva luni Radu si Sadeth vor locui intr-una dintre proprietatile familiei Andronic, insa ulterior cativa functionari il vor omori pe logofat pentru tradarea din trecut a domnitorului. In final, Andronic constientizeaza adevarul din spusele tatalui sau, domniile sunt trecatoare. Voda s-a stins si nimeni nu i-a putut dovedi nevinovatia.