Al cincilea as - Rodica Ojog-Brasoveanu

-6%
Albatros
Brosata (paperback)
15,99LEI 14,99LEI
Nemira
Brosata (paperback)
 
18,99LEI
-6%
Nemira
Brosata (paperback)
15,99LEI 14,99LEI
Nemira
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Universitara
Brosata (paperback)
 
18,99LEI
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Al cincilea as
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1978
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1978
Editura la care a aparut: Albatros
'Al cincilea as' (1978) este un roman istoric plin de emotii intense, urzeli politice si militare si chiar povesti de dragoste ametitoare. Al Doilea Razboi Mondial se apropie de sfarsit, astfel ca toti asteapta pacea, mai putin cei care lucreaza pentru armata germana...

Despre Al cincilea as - Rodica Ojog-Brasoveanu

O caracteristica importanta a romanului Rodicai Ojog Brasoveanu este imbinarea fluida a doua planuri narative cu un final pe alocuri surprinzator. Asadar, intriga principala este reprezentata de finalul celui De-al Doilea Razboi Mondial, cand serviciile secrete romane incearca sa obtina informatii esentiale pentru indepartarea nazistilor din teritoriul transilvanean. In anul 1944 are loc intoarcerea armelor romanilor impotriva nazistilor si fascistilor (fostii aliati).  
Protagonista romanului este Magda Savu, o romanca infiltrata ca functionara in serviciul armatei germane si in acelasi timp spion al Statului Major al Armatei Romane. Aparitia profesorului Roman Iuga, o persoana misterioasa si plina de surprize, a batranului Toma Strejea, a copiilor Irina si Lepadus si a spargatorului Gri-Gri Trestian va declansa un spectacol tragi-comic de neratat. Asadar, echipa pestrita intentioneaza sa fure planurile referitoare la urmatoarele miscari ale armatei germane, aceasta misiune sinucigasa incluzandu-i pe parcurs si pe Bubu si Dragnea. 
Locotenentul Alexandru (legat sentimental de Magda), colonelul Radian, maiorul Hartner, secretara Hildegarde si matusile Amalia si Elvira se numara printre personajele secundare ale romanului, dar care au un rol esential in desfasurarea povestii. 
Firul secundar al actiunii urmareste povestea de dragoste din tineretea Magdei, una cu urmari neprevazute care se dezvolta treptat, in vreme ce firul central atinge punctul culminant: agentii SS si politia horthysta instaureaza teroarea si apar victime colaterale in urma confruntarii dintre serviciile de spionaj si contraspionaj din cel De-al Doilea Razboi Mondial prezente pe teritoriul Romaniei.
Pierderile suferite de eroii romanului sunt dublate de cinismul dictatorilor si al conducatorilor statelor implicate in conflagratie, unii dintre acestia fiind lipsiti de consideratie pentru viata subordonatilor si oamenilor pe care ii reprezinta.