Cutia cu nasturi - Rodica Ojog-Brasoveanu

Marin Preda
Brosata (paperback)
 
17,99LEI
Stoc epuizat
Cartex Serv
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Kullusys
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Cutia cu nasturi
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1994
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1994
Editura la care a aparut: Marin Preda
Povestea asasinatului din romanul 'Cutia cu nasturi' (1994) debuteaza intr-o duminica dupa-amiaza, cu o scena de familie si se incheie intr-un aeroport, in asteptarea unui zbor, iar semnele crimei se ascund in locuri surprinzatoare: intr-o gramada de nasturi. Rodica Ojog Brasoveanu invaluie totul in mister: o crima perfecta, o victima ce isi cautase sfarsitul, martori debusolati, o ancheta clasata si doi potentiali criminali, niciunul descoperit.

Despre Cutia cu nasturi - Rodica Ojog-Brasoveanu

Rodica Ojog Brasoveanu aduce in scena personaje pitoresti, cu izul autentic al vietii din mahalaua de la periferia orasului sau al proletariatului si micilor burghezi din perioada ulterioara Revolutiei din 1989. 
In centrul povestii se afla cuplul bizar format din Gigeta si Dinu Paulian, nepotrivirea dintre cei doi uimind mai toti apropiatii lor. Mariajul dintre cei doi ascunde un mister care va juca un rol esential in desfasurarea actiunii. Ulterior apar si alte personaje implicate in afacerea dubioasa a casniciei Paulienilor si, in final, are loc asasinatul (aproape inevitabil). Asadar, se remarca Manole Paulian (tatal lui Dinu), un batran care se apropie de varsta senilitatii insa capabil de a oferi suport moral si sfaturi celor disperati, sotii Gioni si Nina Diamandescu (prieteni ai sotilor Paulian), Nelu si Dora Ciprian (cunostinte ai Paulienilor) si Stefan Dumitrascu, un mare afacerist si o persoana importanta in regimul lui Ceausescu. 
Pe langa hobby-ul nastrusnic al lui Manole - sortarea diversilor nasturi gasiti intr-o cutie - in poveste intervine un vechi episod adulterin si un santaj din trecutul lui Dinu, strans legat de starea sufleteasca mizera a eroului. Apar indicii despre posibila rasturnare de situatie si incursiuni in trecutul unor personaje care au trait in epoca dictatoriala a lui Ceausescu si in perioada interbelica. 
Scandalul din familia Paulian are un final suprinzator, astfel ca ceea ce incepe intr-o dupa amiaza de duminica intre apropiati se va incheia cu elucidarea misterului intr-un avion care se indreapta spre America de Nord.