Ochii jupanitei - Rodica Ojog-Brasoveanu

Nemira
Brosata (paperback)
 
71,99LEI
Nemira
Brosata (paperback)
 
46,99LEI
Stoc epuizat
Nemira
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Ochii jupanitei
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1980
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1980
Editura la care a aparut: Militara
Romanul istoric 'Ochii jupanitei' (1980) face parte din Ciclul logofatului Andronic alaturi de alte volume bine cunoscute, precum 'Agentul secret al lui Altin-Bey' si 'Logofatul de taina'. La inceput de secol XVIII cand in Tara Romaneasca domneste Constantin Brancoveanu, relatiile dintre Imperiul Otoman si valahi vor cunoaste o tensiune amplificata. Motivul principal? Sarmul jupanitei Ralu Bals, fiica unui boier moldovean.

Despre Ochii jupanitei - Rodica Ojog-Brasoveanu

Si fiul lui Ahmed Septar, cel care se afla in fruntea preotimii turcesti, va cadea prada farmecelor jupanitei iar ca sa o poata curta, el va decide sa-si lepede credinta in Allah si sa fie botezat crestineste. Acest eveniment declanseaza intriga romanului, convertirea unei persoane importante din comunitate la crestinism fiind un afront de neiertat in viziunea turcilor. 
Multe uneltiri, capcane si tradari pentru inlaturarea domnitorilor Valahiei si Moldovei vor surveni in roman, un rol important avand Stavros, un negustor grec care ii induce in eroare pe valahi, moldoveni dar si turci si Ramy Mehmet, unul dintre comandantii trupelor turcesti si subordonat sultanului Mustafa al II-lea. 
Un moment de cotitura este asasinarea cumnatului sultanului in Valahia de catre oamenii boierului Manolache Filipescu. Cel din urma si Stavros uneltisera un plan de a-l invinui pe Voda Brancoveanu de crima pentru ca sultanul sa il inscauneze pe Filipescu in Tara Romaneasca. La aflarea vestii, sultanul (sfatuit si de Ramy Mehmet) transforma Valahia in pasalac si astfel incepe o lupta contra timpului pentru capturarea lui Stavros. 
Misiunea ii revine logofatului Radu Andronic, care alaturi de Ilie Machidon (slujitorul sau de incredere) va trece prin multe aventuri si pericole pentru salvarea tarii de mania sultanului. Cele trei principate romane se unesc intr-un efort de respingere a dusmanului comun langa Dunare, la Giurgiu. Il vor putea indeparta pe sultan de la putere? Va izbuti logofatul in misiune?