Opere - Samuel Beckett

-49%
Polirom
Cartonata (hardcover)
195,95LEI 99,99LEI
-76%
Polirom
Cartonata (hardcover)
41,37LEI 9,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Selected Works
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2010
Editura la care a aparut: Polirom
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Beckett#Selected_works_by_Beckett
Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1969, Samuel Beckett este unul dintre cei mai profunzi si mai originali scriitori de secol XX. Excelenta serie de autor Samuel Beckett aparuta la editura Polirom cuprinde volumele Opere I (Integrala prozei scurte), Opere II (Murphy. Watt. Vis cu femei frumoase si nu prea), Opere III (Molloy. Malone murind. Nenumitul) si Opere IV (Cum e si Mercier si Camier).

Despre Opere - Samuel Beckett

Opere I.
Reunita intr-un singur volum, proza lui Samuel Beckett devine imaginea evolutiei artistice si dezvaluie in acelasi timp scriitura ca parte a unui proces aflat intr-o perpetua mobilitate. Autorul vorbeste despre proza sa scurta ca despre unul dintre cele mai importante momente ale operei sale, fiind un mediu extrem de intens in care si-a distilat ideile. De asemenea, maniera in care proza lui Beckett exprima suferinta si izolarea constiintei umane a schimbat fata literaturii universale.
 
Opere II reuneste romanele Murphy (1938), Watt (1953) si Vis cu femei frumoase si nu prea (1992), lansate in prima perioada de creatie a scriitorului. Volumele includ numeroase detalii autobiografice si se supun intr-o oarecare masura canoanelor romanesti legate de personaje, intriga si decor, deschizand vasta colectie de anti-eroi beckettieni cu trei figuri memorabile: Murphy, Watt si Belacqua, respectiv solipsistul indolent, cugetatorul solitar si eternul crai.
 
Opere III include romanele trilogiei Molloy, Malone murind si Nenumitul, publicate intre anii 1951 si 1953. Romanele creeaza impresia unor cercuri concentrice din ce in ce mai sufocante care inchid inauntrul lor personaje aflate intr-o epuizanta si repetitiva cautare de sine. 
De la tinutul inchis prin care Molloy se taraste zadarnic in cautarea mamei aflate in pragul mortii, la camera unde Malone zace asteptandu-si sfarsitul si in cele din urma la temnita imateriala de vorbe in care Nenumitul penduleaza necontenit intre fiinta si nefiinta, cercul se strange treptat si antreneaza dupa sine dezintegrarea conceptelor de timp narativ si spatiu si o deperso­nalizare aproape totala a limbajului.
Ultimul volum al seriei reuneste Cum e si Mercier si Camier. Avand in centrul actiunii cupluri de personaje complementare care le prefigureaza pe cele din piesele de teatru si folosind procedee specifice dramaturgiei, cele doua romane exploreaza o dimensiune distincta a voiajului: timpul sau spatiul. 
Daca in Cum e naratorul acorda o importanta esentiala timpului, trezindu-ne con­stiinta eternitatii, a nemarginirii si a inexorabilitatii sale, in Mercier si Camier personajele cutreiera un loc fara identitate (un spatiu labirintic, inselator si pluvios) in cautarea unui altundeva care se risipeste de indata ce este atins.