Imparateasa - Shan Sa

Lucman
Brosata (paperback)
 
6,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Autor: Shan Sa
Titlul orginal: Imperatrice
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 2003
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 2003
Editura la care a aparut: Lucman
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Empress_(novel)
'Imparateasa' este un roman biografic din anul 2003 semnat de Shan Sa, o scriitoare franceza, nascuta insa in Beijing. Volumul este inspirat din viata imparatesei Wu Zetian din dinastia Tang, unica femeie numita Imparat Sacru al celui mai intins imperiu de sub cer, China. La inceput de secol VII se naste in familia guvernatorului de provincie Wu un copil special, Lumina. De mica, fetita anunta un destin aparte...

Despre Imparateasa - Shan Sa

Lumina se naste intr-o familie bogata si cu radacini nobile din partea mamei. Este instruita sa citeasca, sa scrie, sa cante si este initiata in tainele politicii. Stie ca fericirea va lua sfarsit odata cu casatoria si isi accepta cu resemnare menirea.  
Ulterior, este remarcata si chemata la curtea Imperiala pentru a deveni una dintre numeroasele concubine ale Imparatului Taizong. Nu reuseste sa il atraga, asa ca isi continua instruirea. Moartea lui Taizong o obliga sa ia calea manastirii, insa este rechemata la curte. Devine favorita Imparatului, le inlatura pe celelalte rivale, acuzandu-le de vrajitorie si devine Imparateasa.
Neobosita, Wu munceste constant pentru a-si consolida puterea si joaca rolul de consilier al sotului sau mult prea slab ca sa se impuna. Se debaraseaza de toti cei care ii puneau banuiala la incercare iar dupa moartea sotului devine incontestabil cel mai puternic om din China.
Desi fiul sau urca pe tron, dorinta de fi independent si de a-i submina autoritatea il condamna. In cele din urma, este demis si exilat de propria mama, care il numeste pe urmatorul sau fiu imparat. Setea de putere o determina sa isi indeparteze si ultimul fiu de la tron. Sentimentul matern ii era strain imparatesei…Asadar, devine unica femeie numita Imparat Sacru al Chinei.
Timp de cincisprezece ani conduce cu mana de fier tara, fiind primul imparat care permite oamenilor simpli sa vina in audiente pentru a-si solutiona problemele. Mai mult, implementeaza un sistem care zdrobeste privilegiile nobililor, introduce examene grele ce pot fi sustinute de orice persoana indiferent de rang si categorie sociala, micsoreaza taxele si nu agreeaza favoritismele.
Asadar, imparateasa Wu Zetian reuseste sa domine o lume a barbatilor datorita inteligentei, vointei si ambitiei fara margini. Metodica, organizata si neobosita, lupta cot la cot cu barbatii intr-o lume cladita de acestia doar pentru ei...