Imagini frumoase - Simone de Beauvoir

Univers
Brosata (paperback)
 
16,99LEI
Stoc epuizat
Univers
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Paralela 45
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Les belles images
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1966
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1973
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Simone_de_Beauvoir#Notable_works
In microromanul 'Imagini frumoase' (1966) Simone de Beauvoir analizeaza vidul sufletesc al eroilor sai. Ca sa scape de depresie, Laurence se afunda in munca iar succesul sau in cadrul agentiei de publicitate Publinf o convinge ca profesia ei este comparabila cu iluzionismul (constatare valabila atat in vanzarea de obiecte cat si in viata, supusa tiraniei imaginilor). Fiica sa Catherine este bantuita de cosmaruri, astfel ca toti cei din jur considera ca aceasta sensibilitate ar trebui tratata de un psiholog. Iar angoasa ce o tulbura devine tot mai profunda: cinismul sotului sau, esecul sentimental al mamei si schimbarile in atitudinea tatalui, toate sunt dovezi ca este vremea sa reactioneze pentru a reda copilului sansa la fericire.

Despre Imagini frumoase - Simone de Beauvoir

Imagini frumoase surprinde trei generatii ale unei familii zdruncinate sufleteste. Dominique, in varsta de cincizeci de ani, si-a parasit sotul pentru ca a fost dezamagita de infricosatoarea lui mediocritate si il are alaturi acum pe Gilbert, un barbat casatorit dar instrainat de sotia lui. 
Laurence, fiica lui Dominique, este casatorita cu Jean-Charles, pe care il iubeste in felul sau, dar are si o aventura cu Lucien, fata de care are o atitudine indiferenta desi barbatul o adora. Catherine, fiica lui Laurence in varsta de doisprezece ani, este un copil precoce si foarte sensibil si incepe sa puna intrebari ingrijoratoare, de pilda De ce existam? 
Laurence se teme ca educatia primita conform standardelor stricte ale lui Dominique a transformat-o intr-o femeie care nu stie sa iubeasca, fiind de fapt doar o imagine draguta iar principalul sau obiectiv este sa se asigure ca tanara Catherine nu va ajunge doar o imagine frumoasa. De asemenea, microromanul lui Simone de Beauvoir ofera o imagine interesanta asupra mentalitatii franceze din anii 1960.