Secret Arzator - Stefan Zweig

Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
10,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Brennendes Geheimnis
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1913
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1966
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Stefan_Zweig#Bibliography
Cele doisprezece nuvele ale scriitorului austriac Stefan Zweig reunite in volumul 'Secret Arzator' (1913) sunt caracterizate de predilectia pentru analiza psihologica minutioasa, dezvoltarea actiunii pe linia accentelor epice puternice si evitarea cu orice ocazie a sentimentalismului si melodramaticului. Printre prozele scurte ale colectiei se numara 'Secret Arzator' (nuvela care da si titlul antologiei), 'Noapte fantastica', 'Mendel, omul cartilor', 'Asfintitul unei inimi', 'Leporella' si 'Sah'.

Despre Secret Arzator - Stefan Zweig

Nuvelele lui Stefan Zweig sunt caracterizate de o sensibilitate aparte ce pune intotdeauna accentul pe psihicul uman si framantarile ascunse ale acestuia, evidentiindu-le treptat cu fiecare pagina parcursa. Conflictele nu se realizeaza prin ciocniri exterioare, ci mai degraba prin actiunile interioare si violenta pasiunilor eroilor. 
De pilda, Asfintitul unei inimi este povestea unui batran macinat de un zbucium sufletesc si inchipuiri care se petrec doar in mintea sa. Cand descopera (isi inchipuie) ca fiica lui si-a pierdut virginitatea cu un strain, se declanseaza pe loc o psihoza. Iar de aici pana la instalarea depresiei si apoi a mortii este doar un pas.
La aflarea vestii teribile, batranul Salomonsohn traieste o adevarata drama: Ce rusine! Copila mea, copila mea atat de delicata, atat de pazita. Isi reneaga fiica si sotia pe care le transpune ulterior intr-o dimensiune inexistenta a realitatii, adopta un stil de viata searbad si sec, boala isi face drum sigur prin trupul slabit de vreme si intr-un final il cotropeste: Si cand medicul ii cerceta inima, ea incetase sa-l mai doara. 
Cat despre Leporella, o alta nuvela a antologiei, Zweig surprinde iluzia monstruoasa a iubirii dintre servitoarea Crescenz si stapanul acesteia. Din pasiune pentru baron (stapanul ei), Crescenz (Leporella) este in stare de orice. In momentul in care barbatul ii intoarce spatele, consecintele nu intarzie sa apara: de la iubire si pasiune Leporella trece la ura si dispret. 
Numele de Leporella ii este atribuit servitoarei de catre una dintre iubitele tainuite ale tanarului baron ce ii spune intr-o zi dispretuitor: Cheam-o pe Leporella ta!