Jocurile Foamei - Suzanne Collins

x
x
x
transport gratuit
Nemira
Cartonata (hardcover)
 
244,99LEI
Nemira
Cartonata (hardcover)
 
29,99LEI
Stoc epuizat
Nemira
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Nemira
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Jocurile Foamei
Limba primei editii: Engleza
Anul aparitiei primei editii: 2008
"Jocurile Foamei" este o serie formata din 3 romane de aventura, semnate de Suzanne Collins si publicate incepand cu 2008. Intr-un viitor postapocaliptic, in tinutul Panem ridicat peste ruinele Americii de Nord, se organizeaza anual competitia televizata, sadica si sangeroasa, in care 24 de tineri sunt aruncati intr-o lupta pe viata si pe moarte.

Despre Jocurile Foamei - Suzanne Collins

"Jocurile Foamei" reprezinta primul volum al trilogiei cu acelasi nume, semnate de Suzanne Collins. Universul creat de Collins se ridica in viitor, intr-o vreme in care fosta America e divizata in 12 districte subordonate Capitoliului. Trecutul marcat de revoltele populatiei a impus un trai auster in majoritatea districtelor din Panem si a condus la aparitia Jocurilor Foamei, un reality-show in care 24 de "tributuri" se lupta intr-o batalie suprema a carei miza este viata.

Personajul principal al cartii este Katniss Everdeen care locuieste in Districtul 12, in cartierul Filon, o tanara de 16 ani maturizata inainte de vreme. Cu o mama depresiva si cu o surioara de doar 12 ani, Katniss este capul familiei si cea care aduce hrana in casa.

La cea de-a 74-a editie a Jocurilor Foamei, sora lui Katniss este aleasa ca tribut ce va lupta pentru supravietuire in arena, insa Katniss se ofera voluntar in locul acesteia. Al doilea tribut din Districtul 12 este Peeta Mellark, fiul brutarului.

Tinerii ajung in centrul atentiei si pornesc spre Capitoliu. Katniss patrunde intr-o lume opulenta in care decadenta transforma oamenii in fiinte lipsite de principii si valori. Aici totul se rezuma la spectacol, la impact vizual. Tanara invata noi reguli pentru a atrage sponsorii, elemente-cheie ale Jocurilor Foamei. Sponsorii sunt cei ce asigura resursele oricum limitate, asadar de ei depinde supravietuirea tributurilor. Din fata antisociala Katniss e nevoita sa se transforme intr-o "papusa" atragatoare iar mai tarziu, intr-un ucigas.

Realitatea competitiei o loveste, fara a parcurge o tranzitie prealabila. Lupta pentru supravietuire e insotita si de lupta cu tot ce implica a fi om. Cei mai eficienti asasini sunt cei redusi la stadiile primare, cei fara atasament fara de semeni. Peeta nu doreste sa faca parte din acest proces de involutie iar Katniss se regaseste intre sentimente si stari opuse, indeosebi cu cat idila cu Peeta se transforma in ceva profund.

In arena Jocurilor Foamei, Katniss si Peeta se ajuta reciproc si raman in viata pana la finalul competitiei. Pentru a forta Capitoliul sa le permita sa ramana in viata, Katniss ii propune lui Peeta sa se otraveasca amandoi, lipsind editia de un "victorios". Jocurile au nevoie de un invingator, astfel cei doi sunt declarati castigatori. Insa acest act este o adevarata sfidare adresata Capitoliului, sfidare despre care Suzanne Collins va scrie in urmatoarele doua volume ale trilogiei "Jocurile Foamei".

Linkuri utile: