Sora Carrie - Theodore Dreiser

-20%
Condor Hybri...
Brosata (paperback)
4,99LEI 3,99LEI
De Stat pent...
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
-68%
Orizonturi
Brosata (paperback)
25,00LEI 4,99LEI
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)

Despre Sora Carrie - Theodore Dreiser

`Sora Carrie`, de Theodore Dreiser, este romanul care a socat societatea americana puritana de la inceputul secolului al XX-lea si totodata, povestea unei tinere, care atrasa fiind de mirajul metropolei Chicago, paraseste locurile de bastina in cautarea unei existente de vis. Peripetiile fetei aflate in cautarea afirmarii si a marii iubiri sunt descrise in stil vivace, dinamic. Carrie ajunge sa cunoasca marea iubire, notorietatea si puterea, insa toate acestea cu un pret pe care este nevoita sa il plateasca, asemenea altor tinere tentate de marele oras si care au uitat valorile morale in care au crescut.

Theodor Dreiser ese considerat unul dintre cei mai mari naturalisti americani, remarcandu-se printre primii scriitori care au adoptat acest stil literar. Astfel, `Sora Carrie` s-a distantat de emfaza asupra moralei caracteristica erei victoriene si s-a concentrat mai degraba pe realism, pe instinctele de baza ale oamenilor. `Sora Carrie` s-a opus normelor sociale si morale ale vremii intrucat Dreiser si-a prezentat eroii fara a-i judeca. Autorul a luptat impotriva cenzurii romanului, atrasa din cauza implicarii eroinei in aventuri si in alte `relatii sexuale ilicite`, fara a suporta consecinte de vreun fel. Iar acest comportament pacatos `nepedepsit`, necorijat, la acea vreme, batjocorea normele predominante.

In general, in acea epoca, recenziile puneau in valoare descrierea realista a conditiei umane in romanul lui Dreiser. O recenzie din 1901, notata in `The Academy`, spune ca `Sora Carrie` este `absolut libera de orice urma de sentimentalism sau meschinarie si dominata pretutindeni de o dorinta serioasa si intensa pentru aflarea adevarului`. `The London Express` sustine ca realismul este cel care face cartea atragatoare: `Este o poveste cruda, nemiloasa, foarte inteligenta in realismul sau si una ce va ramane imprimata in memoria cititorului pentru o perioada lunga`. Romanul a fost, de asemenea, laudat si pentru descrierea acurata a protestelor din New York si a vietii urbane din Chicago. A atras si reactii negative, in principal din cauza continutului sexual care a facut `Sora Carrie`, dupa cum noteaza `Omaha Daily Bee` in anul 1900‚ ` nu o carte ce trebuie pusa in mainile oricarui cititor fara discriminare`. Alta recenzie, aparuta in publicatia `Life` a criticat succesul romanului si a avertizat ca `astfel de fete, insa, imaginandu-si ca ii pot urma pasii vor sfarsi probabil intr-un mod josnic’. Cartea a fost criticata si din cauza faptului ca nicaieri in paginile sale nu apare numele lui Dumnezeu sau din cauza `titlului insipid si inselator` ori din pricina lungimii cartii si a tonului deprimant ce face cartea neplacuta la citire.

In ciuda tuturor opiniilor pozitive sau negative, `Sora Carrie` ramane o lucrare originala, profunda, curajoasa iar portretul onest al vietii lui Carrie reprezinta o viziune realista asupra vietii femeilor din secolul al XIX-lea.