Idila pe un turn - Thomas Hardy

Tribuna
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Eminescu
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Apollo
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Stoc epuizat
Art
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Dacia
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Litera
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Litera
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Two on a Tower: A Romance
Limba primei editii: Engleza
Anul aparitiei primei editii: 1882
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Two_on_a_Tower
Romanul Idila pe un turn este scris de autorul Thomas Hardy, care l-a clasificat ca fiind romantic si in acelasi timp fantastic. Romanul a primit recenzii negative pentru presupusul caracter ireligios si imoral de-a lungul timpului, deoarece exploreza o serie de preocupari ale secolului al XIX-lea, precum: sexualitatea, religia, stiinta, istoria etc. In ciudat acestor recenzii romanul a facut parte din cele mai bune fictiuni in limba engleza. Prezentand in cateva cuvinte actiunea romanului, putem spune ca este descrisa povestea a doi indragostiti, acestia fiind Lady Constantine, care este o femeie maritata, insa nefericita, si Swithin St. Cleeve, care este cu cativa ani mai mic decat ea. Din aceasta scurta descriere va puteti deja da seama de ce acest roman a creat atatea rumori si pareri negative despre el. Dar haideti sa aflam mai multe despre desfasurarea povestii de dragoste dintre cei doi!

Despre Idila pe un turn - Thomas Hardy

Pasiunea lui Hardy pentru stiinta a existat dintotdeauna, in special pentru astronomie. Din acest motiv, el a introdus chiar si in romanele sale o perspectiva cosmica, cu precadere in romanul Idila pe un turn, incercand sa arate si cititorilor sai discrepanta dintre vastul univers impersonal si permanent versus efemeritatea fiintelor umane constiente. Cu toate acestea, pentru Hardy, relatiile umane au o importanta mai mare si sunt mai semnificative decat legile Universului, desi cele dintai sunt destinate pieirii. Astfel ca, in pregatirea scrierii acestui roman, autorul a desfasurat o cercetare stiintifica extinsa, studiind eseurile lui Richard Proctor despre astronomie si chiar vizitand Observatorul Regal Greenwich. 

Care este tema romanului Idila pe un turn?

In romanul Idila pe un turn, Thomas Hardy exploreaza doua teme divergente: tema romantica a indragostitilor incrucisati (denumirea in engleza fiind de star-crossed, simbolizand ideea conform careia relatia dintre indragostiti este sortita esecului, referirea la stele fiind de natura sa arate ca aceste corpuri ceresti controleaza destinul uman) si opozitia dintre viziunea stiintifica, pe de o parte, si preocuparile emotionale si etice ale fiintei umane, pe de alta parte.

Prima tema a romanului este reprezentata de o poveste de dragoste complexa care implica o casnicie esuata, adulter, bigamie si mai presus de acestea tragedia provocata de soarta rauvoitoare. Cea de-a doua tema face referire la potentialul cercetarii stiintifice, dar si la limitarile acesteia. Daca ati citit Romeo si Julieta este posibil ca tema romantica a romanului sa va aduca aminte de povestea celor doi indragostiti cu un sfarsit tragic. 

Lady Constantine (Viviette) este protagonista acestui roman, in varsta de 29 de ani, maritata. In timpul absentei sotului acesteia, care este plecat intr-o expeditie de vanatoare in Africa, il intalneste pe Swithin St. Cleeve, un astronom amator chipes, care este cu cativa ani mai mic decat ea si care o va introduce in frumusetea si misterul cerului noptii de deasupra zonei rurale Wessex. Pe masura ce Lady Constantine il cunoaste pe Swithin incepe sa i se dezvolte atractia fata de acesta, dar si fata de pasiunea pentru stele, astfel ca il incurajeaza sa isi continue studiul legat de venusurile stelare prin achizitionarea unui telescop ecuatorial. Locul lor secret de intalnire este un vechi turn de pe mosia sotului ei, in care Swithin poate face observatii astronomice. 

Prezenta soartei rauvoitoare in romanul Idila pe un turn

Desi la inceput Viviette isi asuma doar rolul de ucenic al lui Swithin, in momentul in care afla de moartea sotului ei disparut in Africa, aceasta inceteaza sa isi mai ascunda pasiunea pentru tanar, insa acesta nu ii impartaseste in totalitate sentimentele, deoarece ii este teama ca ii va fi distrasa atentia de la cercetarile astronomice. Cu toate acestea, Viviette se casatoreste in secret cu Swithin, dar soarta rauvoitoare incepe sa actioneze impotriva ei, deoarece afla ca sotul ei era inca in viata la momentul cand i-a devenit sotie tanarului astronom, astfel ca mariajul lor este considerat ilegal. O alta dovada a soartei rauvoitoare apare in momentul in care Viviette afla ca unchiul lui Swithin a murit cu putin timp inainte de casatoria lor, lasandu-i baiatului o mostenire cu o suma generoasa de bani, dar conditionata de faptul ca Swithin nu trebuie sa se casatoreasca inaintea varstei de 25 de ani pentru a se dedica cercetarilor sale stiintifice. 

Va ramane Viviette cu Swithin?

Pentru a evita un scandal si a salva mostenirea, ea il instruieste pe Swithin sa plece din Anglia si sa isi continue cercetarile asupra cerurilor sudice pana vor putea sa isi oficializeze in mod legal casatoria. Lucrurile se complica, insa, in momentul in care protagonista afla ca este insarcinata cu tanarul astronom, astfel ca decide sa se marite cu episcopul Helmsdale de Melchester, care va urma sa aiba grija de copilul ei. In momentul in care baiatul se intoarce in Anglia, afla ca episcopul este mort. Cei doi indragostiti se reintalnesc, dar dupa o perioada de 3 ani de cand baiatul nu a mai vazut-o pe Viviette constata ca frumusetea acesteia a disparut, in momentul in care o vede la turn cu baietelul lor. Primul impuls al acestuia a fost de a fugi, dar realizeaza ca s-a intors pentru a se casatori cu Viviette.

Cel mai puternic motiv al romanului il constituie pasiunea dezastruoasa a protagonistei pentru tanarul astronom, care, in cele din urma, va realiza ca este foarte greu sa impace fericire conjugala cu succesul stiintific. 

Daca cei doi vor ajunge sau nu sa faca acest pas si care este finalul romanului, nu va putem spune. Va invitam, in schimb, pe dumneavoastra, dragi cititori, sa aflati. :)

Lectura placuta!