Casa Buddenbrook - Thomas Mann

Rao
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Rao
Cartonata (hardcover)
 
6,99LEI
-73%
Rao
Brosata (paperback)
25,99LEI 6,99LEI
Z
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
-22%
Albatros
Brosata (paperback)
8,99LEI 6,99LEI
-17%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
5,99LEI 4,99LEI
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
 
8,99LEI
Stoc epuizat
De Stat pent...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Buddenbrooks
Limba primei editii: Limba germana
Anul aparitiei primei editii: 1901
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Buddenbrooks
"Casa Buddenbrook" este cel dintai roman semnat de Thomas Mann, publicat in 1901 si care a cunoscut un mare succes literar in Germania. Este povestea decaderii unei familii de negustori de grane bogati, din burghezia Lubeckului, de-a lungul a patru generatii. Opera e considerata a fi ilustrarea societatii burgheze germane, timp de cateva decenii.

Despre Casa Buddenbrook - Thomas Mann

Thomas Mann, scriitor si critic german si una dintre cele mai importante figuri ale literaturii secolului al XX-lea, semneaza "Casa Buddenbrook" - roman ce exploreaza relatia dintre individul exceptional si mediul sau dar si mediul familiei si al lumii, in general.

"Casa Buddenbrooks" este asezata in Lubeck, in apropierea coastei baltice, la granita intre Schleswig-Holstein si Mecklenburg.

Capul familiei Buddenbrook, batranul Johann si sotia sa Antoinette isi invita familia si prietenii pentru a celebra mutarea in noul camin si in noile birouri pe Meng Strasse, in 1835. El este fiul celui care a infiintat firma de vanzare a granelor in 1768. Batranul Johann a preluat firma si, in ultimele decenii, a transformat-o intr-una dintre cele mai puternice afaceri din oras.

Fiul batranului este consulul Johann iar acesta impreuna cu sotia si cei trei copiii (Antonie, Thomas si Christian) sunt prezenti la petrecere.

Dupa cina, consulul discuta cu tatal sau despre o scrisoare primita de la Gotthold, fratele sau vitreg (fiul cel mare al batranului din casatoria cu Josephine). Batranul l-a exclus pe acesta din afacerea familiei deoarece s-a casatorit cu o femeie sub standardele familiei iar acum Gotthold isi solicita partea sa de avere. Johann refuza cererea lui Gotthold.

Dupa cativa ani in familia Buddenbrook se mai naste o fata, al patrulea copil al consulului. Tony (Antonie) este trimisa sa isi viziteze rudele, familia Kroger, apoi la internat. Batranul Johann moare si lasa afacerea in mainile consului. Thomas renunta la scoala pentru a se alatura tatalui sau la conducerea afacerii. Tony isi petrece vacanta in orasul vecin Travemunde si il cunoaste pe Morten, un tanar student la medicina. Ei se indragostesc insa consulul doreste ca Tony sa se casatoreasca cu Grunlich, un comerciant. Tony se sacrifica pentru familie si il paraseste pe Morten. Se casatoreste cu Grunlich si cei doi au o fiica, Erica. Dupa o vreme consulul afla ca Grunlich este langa fiica sa pentru ca familia Buddenbrook sa ii plateasca datoriile si, simtindu-se vinovat, le ia acasa pe Tony si pe Erica.

In 1848 are loc o rascoala in oras dar consulul, prin forta vointei si prin puterea reputatiei sale, inabusa razmerita si mentine linistea in zona. La scurt timp consulul moare insa, lasand afacerea lui Thomas, om de afaceri capabil dar fara dedicarea si virtutile tatalui sau. Christian, fratele lui Thomas nu prezinta niciun interes pentru afacere si prefera sa isi petreaca timpul prin teatrele si barurile din Londra si Chile. Thomas se casatoreste cu Gerda din Amsterdam, o veche prietena a lui Tony din scoala. Afacerea condusa de Thomas prospera iar Christian se intoarce in oras din afara tarii. Tony calatoreste in Munchen pentru a fi alaturi de prieteni si il intalneste pe Alois Permenader cu care se casatoreste mai tarziu. Thomas si Gerda au un fiu pe nume Johann (Hanno). Imediat ce primeste zestrea lui Tony, Alois renunta la slujba, incepe sa consume foarte mult alcool si traieste din banii sotiei sale. Tony il paraseste cand il surprinde incercand sa abuzeze de servitoare, dupa o noapte de betie.

Thomas e ales senator si dezvolta in continuare afacerea familiei. Construieste o casa si mai mare, pe Broad Strasse. Mama lui Thomas moare dupa o perioada de suferinta iar cei doi frati se cearta dupa disparitia ei.

Thomas se indeparteaza de toti in afara de sora sa, Tony. Hanno creste insa este un copil bolnavicios care isi gaseste alinare doar in muzica. Thomas ajunge intr-o stare de disperare si isi pierde interesul pentru viata.

Moare de inima dupa o extractie dentara esuata.  Gerda vinde casa din Broad Strasse, dupa ce Thomas deja o vanduse pe cea din Meng Strasse. Christian se casatoreste cu o femeie in Hamburg inainte de a fi internat intr-un azil de boi mintale . Gerda si Hanno se muta in afara orasului baiatul moare de febra tifoida la cativa ani dupa tatal sau iar Gerda revine in Amsterdam. Tony este singura Buddenbrook ramasa in oras si ultima din familia sa ce va duce mai departe numele acestei familii decazute.

Link-uri utile: