Lotte la Weimar - Thomas Mann

Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
 
10,99LEI
-50%
Rao
Brosata (paperback)
28,99LEI 14,50LEI
Rao
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
-20%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
0,99LEI 0,79LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Lotte in Weimar
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1939
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1964
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mann#Literary_works
'Lotte la Weimar', romanul lui Thomas Mann, apare initial in 1939. Cu o ironie plina de rafinament si cu inegalabila sa maiestrie artistica, Mann imagineaza o posibila intalnire intre iubita din tinerete a lui Goethe, neuitata Lotte a lui Werther, si cel care cincizeci de ani mai tarziu avea sa devina parintele literaturii germane.

Despre Lotte la Weimar - Thomas Mann

Lotte la Weimar sta sub semnul influentei vietii lui Goethe si a lucrarii sale celebre Suferintele tanarului Werther. Goethe era indragostit de tanara Charlotte, insa cei doi nu au putut sa isi traiasca iubirea intrucat femeia era casatorita. 
In volumul sau, Thoman Mann imagineaza o intalnire dupa patruzeci de ani intre Goethe si Charlotte, in care femeia incearca sa isi faca dreptate pentru modul in care a fost portretizata in Suferintele tanarului Werther. Pe langa omagiul adus lui Goethe, Mann supune analizei si una dintre temele care l-au framantat toata viata, si anume, psihologia artistului. Ce sacrificii trebuie sa faca un creator pentru opera sa? Este intrebarea la care incearca sa gaseasca raspuns acest volum.
Actiunea romanului are loc in septembrie 1816. O trasura opreste in fata hotelului Elefantul din Weimar si distinsa doamna Charlotte Kestner coboara. Este insasi Lotte, tanara pe care marele Goethe a imortalizat-o in romanul sau, Suferintele tanarului Werther, cu patru decenii in urma. Vestea sosirii doamnei Kestner se raspandeste rapid si toti vor s-o vada si s-o cunoasca. Printre acestia se numara Dr. Riemer, secretarul lui Goethe, Adele Schopenhauer, sora filozofului si August von Goethe, fiul poetului. Numai Goethe insusi intarzie, dar toate discutiile conduc catre el…
Marea parte a lucrarii este intocmita sub forma dialogurilor dintre Charlotte si ceilalti locuitori din Weimar, ce isi exprima propriile pareri referitoare la problema geniului lui Goethe. Abia in ultima parte a volumului, incepand cu monologul intern din capitolul sapte, cititorii se vor confrunta direct cu Goethe si cu propriile opinii legate de intreaga aventura.
Romanul a fost ecranizat in 1975 in filmul Lotte in Weimar, regizat de Egon Gunther.