Din Critice - Titu Maiorescu

Tineretului
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Eminescu
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Titlul orginal: Din Critice
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1967
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1967
Editura la care a aparut: Tineretului
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Titu_Maiorescu#Operele_publicate_postum
Titu Maiorescu este considerat fondatorul criticii literare romanesti si implicit primul critic profesionist al Romaniei. Prezenta editie include articolele si studiile publicate de autorul roman in cele trei volume din 'Critice', monumentala sa lucrare aparuta in anul 1908.

Despre Din Critice - Titu Maiorescu

Odata cu profesionalizarea comentariului literar, Titu Maiorescu impune un canon (cel dintai in Romania), respectiv o selectie a operelor in functie de valoarea lor literara datorita careia a putut lua nastere ierarhizarea, conform unor criterii clare, a literaturii romanesti.
Prezenta editie este structurata in trei sectiuni: Critice I (conditiunea materiala si ideala a poeziei si directia noua a poeziei si prozei romanesti), Critice II (rapoarte citite la Academia Romana despre modificarile ortografiei si neologisme) si Critice III, unde Maiorescu se opreste asupra comediilor lui Caragiale, poeziilor lui Eminescu si asupra recenziilor si rapoartelor academice despre poeziile lui Octavian Goga, povestirile lui Mihail Sadoveanu si nuvelele lui Bratescu - Voinesti.
Articolul lui Maiorescu despre Mihai Eminescu are menirea de a sublinia importanta epocala a poetului si traseaza pentru o intreaga generatie liniile generale ale interpretarii eminesciene iar articolul despre Caragiale il impune definitiv pe scriitor, in vreme ce pentru generatia viitoare, criticul recunoaste metalul nobil in opera lui Octavian Goga, Mihail Sadoveanu si Bratescu - Voinesti.