Ghidul lenesului - Tom Hodgkinson

Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nemira
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: How to Be Idle: A Loafer's Manifesto
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 2004
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2006
Editura la care a aparut: Nemira
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Hodgkinson
Tom Hodgkinson, fondatorul celebrei reviste despre distractie, libertate si implinire 'The Idler', propune cititorilor 'Ghidul lenesului', o carte pentru lenesii rafinati. Scriitorul britanic dezvolta argumentele unui nou stil de viata universal: sa fii fericit fara sa faci nimic si acopera un intreg spectru de probleme ce afecteaza lenesul modern: somnul, munca, placerea si relatiile.

Despre Ghidul lenesului - Tom Hodgkinson

Impartirea Ghidului lenesului in capitole urmeaza regula unei zile fictive in care fiecarei ore ii corespunde o anumita senzatie precum trezirea, tolaneala, chiulul si mahmureala iar fiecarei ore ii sunt asociate eseuri scurte pe astfel de teme, ce includ atat consideratiile naratorului cat si exemple amuzante. 
De pilda, in capitolul dedicat trezirii din somn se regasesc motivele presiunii parintilor de a-si trezi copiii devreme de-a lungul copilariei, al programului la ora fixa de la scoala si munca, al desteptatorului blestemat si al emisiunilor stupide de la radio.
Referitor la atitudinea fata de cursul vietii, intotdeauna lenesul va declara ca este o persoana care se lasa purtata de soarta, nu lupta impotriva curentului, nu doreste sa faca valuri, iubeste anonimatul si asteapta ca gloria sa vina pe tava si daca este cu putinta, la capul patului. 
Tom Hodgkinson propune cititorilor o colectie de indemnuri la lenevie, explorand in acest sens literatura, istoria, poezia si filosofia ultimelor trei milenii. Personalitati ca Dr. Johnson, Bertrand Russell, Byron, Coleridge, Oscar Wilde, Nietzsche si John Lennon, practicanti de seama, au stat la baza conceptului despre arta de a lenevi.
Asadar, poate cel mai pretios sfat oferit de scriitorul britanic tuturor cititorilor sai este: sa o luati cu binisorul intr-o lume obsedata de munca!