Pendulul lui Foucault - Umberto Eco

-30%
Pontica
Brosata (paperback)
9,99LEI 6,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Il pendolo di Foucault
Limba primei editii: italiana
Anul aparitiei primei editii: 1988
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1991
Editura la care a aparut: Pontica
In megaromanul 'Pendulul lui Foucault' (1988) misterul ia nastere cand trei redactori ai unei edituri de texte ezoterice (manuitori de semne lingvistice), citind cifrat un document, construiesc ipoteza misterioasa a unui urias Plan initiat de Cavalerii Templieri (dupa desfiintarea Ordinului de catre regele Frantei) pentru a pastra in custodie Secretul absolut al cunoasterii si al puterii. Cuvintele (semnele) se vor razbuna chiar pe cei care le manevreaza atunci cand acestia vor transforma jocul combinatoriu intr-un scop in sine. Intregul joc porneste atunci cand lui Casaubon i se prezinta un manuscris delirant despre Templieri. Impreuna cu ceilalti doi redactori (Belbo si Diotallevi) el intra in vartejul semiozei (toate permutarile combinatorii pentru umplerea golurilor Planului), un vartej ce va creste gigantic si nu va mai putea fi dominat de initiatorii lui.

Despre Pendulul lui Foucault - Umberto Eco

Protagonistii romanului sunt prietenii Belbo (care devine protagonistul aventurii), Diotallev (descifrator al Cabalei) si Casaubon (naratorul povestii), ce lucreaza pentru o mica editura din Milano. Intr-o zi ei primesc vizita colonelului Ardenti, care doreste sa publice o carte despre un plan secret al cavalerilor templieri de a domina lumea, unica sursa fiind o bucatica de hartie cu un text codificat. A doua zi Ardenti dispare iar povestea este uitata.
Casaubon pleaca in Brazilia cativa ani iar la intoarcere se angajeaza, alaturi de prietenii lui la editura, unde cu totii incep sa lucreze la o serie de carti despre ocultism. Ei incep sa completeze Planul evocat de colonelul Ardenti si sa descopere lucruri nebanuite incat sunt atrasi in propriul joc si chiar ajung sa creada ca ar putea sa fie adevarat. 
Potrivit teoriei protagonistilor, templierii descoperisera cum sa controleze energiile secrete (curentii telurici) iar la momentul desfiintarii ordinului ei s-au impartit in sase grupuri in diferite colturi ale Europei, fiecare grup detinand o parte din Secret. La fiecare 120 de ani un grup isi transmitea partea din Secret unui alt grup, astfel ca dupa 600 de ani acesta a fost reconstruit complet. Din cauza diferentelor orare dintre estul si vestul european, un grup nu soseste la data stabilita si lantul se intrerupe. 
Cercurile oculte care au adoptat aceste teorii incep sa suspecteze ca cei trei redactori cunosc Secretul si ii urmaresc, astfel ca deznodamantul este teribil: Belbo este spanzurat de Pendulul lui Foucault din Paris, Diotallevi moare de cancer iar Casaubon este resemnat la gandul ca va fi si el capturat.