Ghidul gastronomic al Romaniei - Valentina Iordan
Despre Ghidul gastronomic al Romaniei - Valentina Iordan
Cunostintele despre fabuloasa bucatarie romaneasca sunt adesea prea sarace in comparatie cu bogatia bucatelor. Aceasta serie de ghiduri vine in intampinarea curiozitatii oricui vrea sa cunoasca mai bine istoria gastronomiei romanesti si sa se familiarizeze cu aceasta.
In prima editie a acestui ghid se pot descoperi sursele istorice ale retetelor romanesti dintre anii 100 si 106 d.H., considerata a fi perioada traditionala. Pe langa aceasta descoperire a retetelor inca de la aparitia lor, sunt prezentate si formele de azi ale urbanizarii obiceiurilor stravechi, mai ales ca au beneficiat de influente orientale si occidentale de-a lungul timpului.
Prima editie a acestei serii este ca o invitatie prin Romania in timp. Mergem in trecut, intreptandu-ne usor catre prezent. Ghidul este structurat in 8 regiuni istorice, care sunt delimitate in functie de specificul gastronomic: Ardeal, Banat, Bucovina, Dobrogea, Maramures, Moldova, Muntenia, Oltenia.
Pe langa numeroasele preparate culinare specifice fiecarei zone geografice, se pot regasi in paginile acestor ghiduri si retete de post dar si retete rapide.
In celelalte carti din aceasta serie putem regasi: bucataria moderna, duciuri de casa, cat si bucatariile comunitatilor etnice.
Prin urmare, daca sunteti un iubitor al artei culinare, acest ghid este indispensabil in biblioteca dumneavostra, deoarece contine secretele bucatariei traditionale, retete vechi de sute de ani, dar si influentele altor culturi asupra bucatelor romanesti, prin care s-a dezvoltat bucataria moderna.