Carti Varujan Vosganian

Ordoneaza dupa:
Arata:
Editura: Dacia
Data aparitie:
Numar pagini: 42;99
Observatii: Contine 2 carti
Buna
21,99LEI
Buna
Ultima bucata
-
buc
+
 
21,99LEI
Stoc: 0
Pe baza a 0 comentarii.
-30%
Traditie si modernitate
Editura: Nemira
Data aparitie:
Numar pagini: 540
Buna
6,99LEI 4,89LEI
Buna
Ultima bucata
-
buc
+
6,99LEI 4,89LEI
Stoc: 0
Pe baza a 1 comentarii.
Stoc epuizat
Editura: Ararat
Data aparitie:
Numar pagini: 144
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Editura: Polirom
Data aparitie:
Colectia: Fiction Ltd
Numar pagini: 436
Observatii: Ed. a II-a
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Editura: Ararat
Numar pagini: 56
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Editura: Cartea Romaneasca
Data aparitie:
Numar pagini: 112
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Editura: Cartea Romaneasca
Data aparitie:
Numar pagini: 160
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Editura: Polirom
Data aparitie:
Colectia: Stiinte economice
Numar pagini: 284
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Editura: Polirom
Data aparitie:
Numar pagini: 524
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Data aparitie:
Numar pagini: 208
Pe baza a 0 comentarii.
Stoc epuizat
Editura: Polirom
Data aparitie:
Colectia: fiction Ltd.
Numar pagini: 524
Pe baza a 2 comentarii.
Ordoneaza dupa:
Arata:

Activitate / viata


Varujan Vosganian, om politic, economist si scriitor roman, s-a nascut la 25 iulie 1958, in Craiova, intr-o familie de etnie armeana. 
Studiaza la Liceu ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Focsani iar in 1982 este absolvent al Facultatii de Comert din cadrul ASE Bucuresti. In anul 1991 incheie si cursurile Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti. In anul 1988 obtine titlul de doctor in Economie dupa cursuri urmate la Academia de Studii Economice din Bucuresti. 
Din anul 1990, Varujan Vosganian activeaza in viata politica romaneasca, militand pentru cauze ale armenilor dar si pentru drepturi ale omului si imbunatatirea contextului economic romanesc. 
In legislatura 1996-2000, Varujan Vosganian obtine mandatul de senator de Iasi, pe listele Conventiei Democrate Romane. Al doilea mandat de senator se desfasoara intre 2004-2008, candidand din partea PNL. Indeplineste functii in conducerea Partidului National Liberal: membru al Comitetului Executiv in perioada 2005-2007, purtator de cuvant din anul 2006 si vicepresedinte al Nord-Estului din anul 2007.
In toamna anului 2006, Vosganian este propus pentru functia de comisar european din partea tarii noastre , dupa aderarea la Uniunea Europeana, insa dezvaluiri socante despre o presupusa colaborare cu Securitatea umbresc acest demers politic. Desi CNSAS a confirmat faptul ca acuzatiile sunt false, omul politic a solicitat retragerea nominalizarii pentru acest post.
In 2006, Varujan Vosganian este numit ministru al Comertului si Economiei in guvernul condus de Tariceanu iar restructurarea din 2007 il instaleaza in scaunul ministerial al Economiei si Finantelor. 
Alaturi de activitatea politica complexa, Varujan Vosganian isi cultiva interesul pentru literatura prin nenumarate pagini de succes in randul criticilor si cititorilor dar si la conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania. Alaturi de politica, economie si literature, Vosganian activeaza si in mediul universitar ocupand postul de conferentiar in cadrul ASE Bucuresti.
Varujan Vosganian este casatorit cu Mihaela, compozitor de muzica simfonica iar cei doi au o fiica pe nume Armine.
Astazi, Varujan Vosganian este un om politic activ si suporter al liberalismului economic. Este, de asemenea, sustinator al unificarii intre Romania si Republica Moldova, ramanand un ‘unionist incurabil’. Se dedica politicii romanesti, bunei calitati a vietii etnicilor armeni, dezvoltarii economiei in plan intern si, nu in ultimul rand, literaturii sale valoroase.
 

Opera


Inca dinaintea Revolutiei decembriste, Varujan Vosganian era popular in lumea literara, privit ca unul dintre cei mai promitatori noi scriitori cu origini diferite de zona filologiei. Inteligenta si talentul lui Vosganian au creat o reala faima desi vremurile nu permiteau usor publicarea paginilor sale. Insa dupa ’89, absolventul stiintelor economice, eliberat de la Jilava unde fusese trimis pe parcursul ‘evenimentelor’, in acest moment student la Matematica, a demonstrat prompt si elocvent valabilitatea ideilor sale politice, talentul literar incontestabil. Desi a intrat in politica romaneasca, Varujan Vosganian a ramas un scriitor si publicist activ in Romania democrata.
Varujan Vosganian a debutat cu proza premiata de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, in anul 1994 si au urmat apoi pagini de poezie. Criticul literar Laurentiu Ulici apreciaza poezia lui Vosganian, accentele lirice pregnante, fiorul mistic, lipsa alunecarilor in epic, lipsa ironiei insa cu imensa ‘inteligenta si abilitate metaforica’.Poezia sa vine din frustrarea intelectualului de a se forma intr-un mediul ostil spiritului, din nelinisti si sperante, din mahnirea ca nici noul regim nu aduce o luminita la capatul tunelului. In poemul sau, bogat si adecvat, autorul este grav, egal cu sine, desprins din micimea bugetelor, aruncand lumii o privire ingrijorata si retinuta. Lipsesc relaxarea si iluziile insa exista o nadejde izvorita din dumnezeire.
Proza lui Varujan Vosganian este admirabila, scrisa cu impresionanta responsabilitate, adevarate pagini de ‘identitate’, de valoare universala. Creatia sa este o lectie pentru scriitori consacrati, pentru debutanti in viata literara, declara critici ai Romaniei.
De asemenea, voci considera proza lui Vosganian ca fiind foarte bine scrisa, densa dar alerta, ingenioasa din punct de vedere al compozitiei. Autorul obtine o scriere impozanta, fluida ca trecere prin lumea grupului etnic din care face parte dar solida in legitimarea discursului ce va supravietui figurilor, numelor, trecutului sau viitorului.
Varujan Vosganian insusi afirma ca literatura sa este mai persuasiva decat orice pledoarie politica deoarece nu da nastere patimilor ci emotiilor ce sunt mai stabile, ce sunt intrinseci, comparativ cu patimi ce pot fi inoculate.
Varujan Vosganian este un om dar si un scriitor pragmatic, inzestrat cu umor, realist. Arta sa reprezinta calatoria intr-o lume launtrica foarte diversa, foarte diferita de imaginea publica a lui Varujan Vosganian. Creatia, arta, intelectul ridica la putere perena numele lui Vosganian precum il inalta stima celor ce iubesc mai mult literatura sa decat activitatea politica.
Literatura lui Varujan Vosganian detine toate perspectivele si ingredientele succesului, ale valorii – o multitudine de personaje, reliefarea puzzle-urilor istoriei, vitalitate si farmec crud, incertitudini, traume nevindecate si cautari sunt in paginile scriitorului roman.
 
Opera
 
Lucrari pe teme economice
Jurnalul de front: articole economice, 1994
Contradictiile tranzitiei la o economie de piata, 1994
Reforma pietelor financiare din Romania, 1999
 
Literatura
Samanul Albastru, 1994
Statuia Comandorului, 1994
Ochiul alb al reginei, 2001
Iisus cu o mie de brate, 2004
Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri, 2013
 
Lucrari pe teme politice
Mesajul Dreptei Romanesti. Traditie si Modernitate, 2001