Dan, capitan de plai - Vasile Alecsandri

Minerva
Brosata (paperback)
 
0,99LEI
AXY
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Minerva
Brosata (paperback)
 
1,99LEI
Stoc epuizat
Astro
Brosata (paperback)
`Dan, capitan de plai` este un poem semnat de Vasile Alecsandri, publicat pentru prima data in ianuarie 1875, in revista `Convorbiri Literare`.

Despre Dan, capitan de plai - Vasile Alecsandri

Cantand vitejia stramosilor nostri, poemul aduce in prim-plan valori morale ale trecutului, patriotismul, chipul luptatorului legendar Stefan cel Mare. Este un poem eroic, parte a unei epopei nationale, scris sub idealurile de redesteptare a secolului trecut.

Actiunea e plasata in secolul XVI, in Moldova cea veche, atunci cand romanii se luptau cu tatarii cotropitori, dupa moartea lui Stefan cel Mare. Poemul e structurat episodic, in sapte parti in care pasajele narative sunt impletite expresiv si adecvat. In jurul personajului central, Dan, chip nobil, se creeaza un real simbol national, desprins din memoria creatorului popular. Dan intrupeaza o ipostaza existentiala, esentiala a eroului legendar: comuniunea omului cu spatiul in care vietuieste, infratirea cu natura. Vitejia si curajul acestui erou, devotamentul fata de tovarasii de lupta, iubirea de patrie, toate sunt dezvaluite prin faptele sale, prin avantul in lupta, confirmand astfel statura legendara, vigoarea sufleteasca ale lui Dan. Realizand un portret complex al eroului Dan, capitan de plai, Alecsandri valorifica un bogat limbaj poetic in imagini hiperbolice, metaforice, transformand eroul in legenda si simbol.

Plecand de la folclor, in poemul `Dan, capitan de plai`, Alecsandri infatiseaza momente de glorie din trecutul istoric, o pagina dramatica din lupta pentru libertate, lupta purtata de romani impotriva cotropitorilor patriei