Printre Portocali - Vicente Blasco Ibanez

Minerva
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Lira
Cartonata (hardcover)
 
5,99LEI
Eminescu
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Eminescu
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Leda
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Entre narajos
Limba primei editii: Spaniola
Anul aparitiei primei editii: 1919
Wikipedia: https://es.wikipedia.org/wiki/Entre_naranjos
Romanul Printre portocali a fost ecranizat intr-un film mut de catre MGM, in anul 1926. Desi povestea de la inceput dintre cei doi protagonisti a fost modificata, finalul a ramas acelasi. Nu este singura ecranizare, o alta adaptare fiind realizata de TVE intr-o serie de 3 episoade, ce respecta cu fidelitate structura cartii.

Despre Printre Portocali - Vicente Blasco Ibanez

Romanul Printre portocali este o opera psihologica, ce are trei componente principale: dragostea, muzica si politica. Aceste teme sunt situate in umbra unei livezi de portocal.

Tema politica este evidentiata prin lupta pentru putere, cea care este dobandita prin coruptie si chiar crima, iar tema iubirii si a muzicii se impletesc prin povestea dintre Rafael Brull si Leonora, care este cantareata.

Povestea are loc in Alcira, un oras din regiunea Valenciei, care traieste din afacerea cu portocale. Aproape totul  din acest oras apartine familiei Brull, care s-au imbogatit de mai mult de doua generatii prin intermediul unor practici abuzive si necinstite. Sotii Brull au un singur mostenitor, pe Rafael, care a studiat si a fost promovat la Consiliul Regional al regiunii.  Mama acestuia, Dona Bernarda a vegheat asupra averii familiei, in timpul in care a suferit de pe urma unui sot care era un adevarat cacic, exercitandu-si dreptul de a fi violent printre tinerii lui muncitori.

In ceea ce il priveste pe Rafael, acesta se va indragosti de o cantareata nascuta tot in Alcira, care se intoarce in orasul ei natal pentru a uita de relatiile ei amoroase. Toate actiunile se vor intampla in asa fel incat sa ii separe pe cei doi protagonisti, mai ales ca mama lui Rafael avea deja in plan sa il casatoreasca cu fiica celui mai bogat negustor de portocale din regiune.

La inceput, Leonora se joaca cu el, va rade de pasiunea pe care acesta o simte pentru ea, deoarece pentru ea Rafael este un simplu satean, in ciuda averii de care el dispune. Treptat, aceasta va ajunge sa ii impartaseasca sentimentele fara sa isi dea seama.

Cei doi indragostiti isi vor trai pasiunea fara sa ii intereseze de nimeni si de nimic, dar povestea lor de dragoste va deveni scandaloasa, moment in care Dona Bernarda va interveni si ii va cere fiului sau sa se casatoreasca cu fata negustorului.

Rafael, impins de familie, va face cum i se cere si se va casatori cu fata destinata, avand o casnicie frumoasa, dar plina de monotonie, fara pasiune, dar in schimb, plina de bogatie.  

Vor ramane Rafael si Leonora, intr-un final, impreuna?