Pnin - Vladimir Nabokov

Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Penguin
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Pnin
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1957
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2005
Editura la care a aparut: Humanitas
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Pnin
Romanul cu numarul treisprezece al lui Vladimir Nabokov il are protagonist pe Timofey Pavlovici Pnin, un profesor rus emigrat in Statele Unite ale Americii. Considerat partial inspirat din viata lui Nabokov si a colegului sau Marc Szeftel, romanul surprinde hilara aventura a profesorului de limba rusa de la Colegiul Waindell, care trece prin numeroase peripetii odata sosit intr-o tara noua.

Despre Pnin - Vladimir Nabokov

Publicat initial in anul 1957, al treisprezecelea roman al lui Vladimir Nabokov il aduce in prim plan pe Timofey Pavlovici Pnin, un emigrant rus sosit in Statele Unite ale Americii si profesor de limba rusa la Colegiul Waindell, in anii 50. Fiind o fire confuza, este implicat in fel si fel de incurcaturi tragi-comice pe parcursul celor sapte capitole ale romanului. Astfel, povestea il suprinde pe Timofey in drum spre Cremona pentru a sustine o prelegere. Confuz, ia trenul gresit spre destinatie si isi pierde si bagajele. Ajunge intr-un final la destinatie. 
Nici in dragoste nu i-a mers foarte bine, fosta sotie manipulandu-l sa o aduca in America pentru ca mai apoi sa il paraseasca pentru colegul sau Eric Wind. Acum il cauta doar din interes financiar, cerandu-i bani pentru fiul lor Victor.
Firul povestilor este complex. Astfel ca, cititorii afla ca Victor il aseamana pe tatal sau, in detrimentul lui Eric, cu un rege. In calatoria de la Pines de la resedinta de vara a unui prieten apar si detalii legate de fosta iubita evreica Mira Belochkin ce a fost ucisa in lagarul de concentrare german Buchenwald dar si informatii despre faptul ca este un bun cunoscator al fluturilor. 
Pnin isi schimba locuinta si organizeaza o petrecerece ce devine prilej pentru alte incidente, iar in finalul volumului adevarata identitate a naratorului este dezvaluita.