Robie - W. Somerset Maugham

Minerva
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Miron
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Of Human Bondage
Limba primei editii: Engleza
Anul aparitiei primei editii: 1915
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Of_Human_Bondage
Robie este in general considerata a fi capodopera autorului, puternic auto-biografica, desi acesta ar fi negat veridicitatea totala a romanului. Biblioteca moderna a clasat romanul pe locul 66 pe lista celor mai bune 100 de romane in limba engleza ale secolului XX.

Despre Robie - W. Somerset Maugham

Romanul incepe cu moartea mamei lui Philip, (un baietel cu varsta de 9 ani) care a avut loc la cateva luni de la moartea tatalui lui. Philip, care are un picior stramb, este trimis sa locuiasca cu matusa si unchiul lui. In timp ce matusa lui face tot posibilul ca baiatul sa se simta bine, unchiul sau se poarta foarte rece. Este trimis apoi la internat, acolo unde copiii isi bat joc de el din cauza piciorului sau stramb.

William, unchiul lui Philip, vrea ca baiatul sa mearga la Oxford, pentru care ar putea sa obtina o bursa, dar baiatul este dornic sa merga in Germania si ii convinge pe cei doi sa ii permita acest lucru. Ii place timpul petrecut in Germania, traind cu un profesor german si cu alti straini care ii extind viziunea despre religie si moralitate.

Atunci cand se intoarce la matusa si unchiul sau, acestia aranjeaza ca baiatul sa fie contabil ucenic la Londra, dar nu se regaseste acolo si decide sa plece la Paris pentru a deveni artist, chiar daca unchiul sau i-a taiat accesul la partea financiara. Isi face prieteni la Paris, printre care si pe Fanny Price, o fata care este in general displacuta din cauza ingamfarii sale. Aceasta se indragosteste de Philip, dar el nu ii impartaseste sentimentele, iar fata se sinucide atunci cand afla ca acesta se gandeste sa plece.

Sinuciderea fetei il zdruncina pe Philip si il face sa se indoiasca de abilitatile sale artistice, drept pentru care se intoarce in Londra pentru inmormantarea matusii sale si decide sa ramana si sa ii calce pe urme tatalui sau, studiind medicina.  

Se indragosteste de o chelnerita pe nume Mildred care se lasa curtata, fara a ii impartasi insa sentimentele, pentru ca mai apoi sa se marite cu un alt barbat, lucru ce ii va frange inima baiatului. Cunoaste o alta fata care incearca sa il ajute sa treaca peste suferinta, pe nume Norah, dar Philip nu ii impartaseste sentimentele si decide sa o paraseasca atunci cand Mildred se intoarce in suferinta spunand ca nu s-a mai maritat.

Nu dupa mult timp Mildred il paraseste din nou pe Philip, iar acesta incearca sa recladeasca relatia cu Norah, care insa era deja logodita cu altcineva.

Cu cine va ramane pana la urma Philip?