Quentin Durward - Walter Scott

x
x
x
Baudelaire
Cartonata (hardcover)
 
11,99LEI
Stoc epuizat
Baudelaire
Cartonata (hardcover)
Limba primei editii: Engleza, Scotiana
Anul aparitiei primei editii: 1823
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1957
Editura la care a aparut: Tineretului
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Quentin_Durward
Romanul Quentin Durward prezinta rivalitatea dintre regele Frantei, Ludovic al XI-lea, si Ducele de Burgundia, Carol Temerarul. Ca sursa istorica, scriitorul s-a bazat pe Memoriile lui Philippe de Commynes. Quentin Durward este un tanar care prin curajul si caracterul sau reuseste sa il impresioneze pe regele Frantei astfel incat acesta din urma ii acorda misiunea de a se ingriji de soarta Contesei de Croye, Isabella, fugita din burgundia din calea unei casatorii fortate. Tanarul arcas, reuseste sa o duca pe contesa si pe matusa ei in siguranta la Episcopul din Liege. Dar aici, acestia se trezesc in mijlocul unui complot pus la cale de haiducul flamad William De La Marck, aliat cu Ludovic al XI-lea. Desi mana contesei este promisa Ducelui de Orleans (mostenitorul tronului), aceasta refuza. Dar ducele nu se lasa mai prejos si jura ca cel care aduce primul la curte capul lui De La Marck se va casatori cu contesa. Tanarul Quentin, cu ajutorul unchiului sau, reuseste sa castige competitia si astfel mana contesei.

Despre Quentin Durward - Walter Scott

Sir Walter Scott este un scriitor britanic, unul dintre scriitorii ai caror opere au fost raspandite si citite inca din vremea in care era in viata. Ideea de a scrie romanul Quentin Durward a avut-o in anul 1822, intrucat isi face cunoscuta intentia de a scrie un roman despre un tanar arcas in Franta in corespondenta pe care o avea cu directorul teatrului din Londra, Daniel Terry. Mai taryiu, ideea avea sa fie regasita si in corespondenta cu un prieten, J.B.S. Morritt. In elaborarea lucrarii, Walter Scott a apelat la jurnalul de calatorie, plin de schite ale cladirilor istorice, al lui James Skene de Rubislaw, tanar artist amator, praospat reintors din Franta. Lucrarea de fata  a fost scrisa si tiparita  intr-un timp foarte scurt, de numai 5 luni. Dupa Ivanhoe, romanul Quentin Durward este cel mai recunoscut de critici.

Quentin Durwand este un roman istoric, actiunea fiind centrata pe rivalitatea dintre regele Frantei, Ludovic al XI-lea, si Ducele de Burgundia, Carol Temerarul.

In prima partea a romanului este prezentata intalnirea dintre Quentin Durward, tanar scotian, si Ludovic  al XI-lea, langa castelul Plessis-lez-Tours. Dupa ce tanarul Durward reuseste cu greu sa traverseze inot un rau inundat, se rasteste la cele doua persoane care se aflau pe mal, respectiv Regele Ludovic al XI-lea, deghizat in negustorul Maître Pierre, si Tristan l’Hermite maresal al Frantei. Maître Pierre, amuzat de caracterul si curajul lui Quentin, il invita la un han din apropiere pentru a ii oferi un mic-dejun, pe parcursul caruia Quentin este mirat de cat de nobil pare negustorul. La han, Quentin cunoaste o tanara taranca, Jacqueline, care este de fapt Isabella, Contesa de Croye.

Uiterior Quentin Durward reuseste sa scape de la spanzuratoare, fiind acuzat de tradare, dar unchiul sau, Ludovic Lesley, care facea parte Arcasii Scotieni, declara, fara sa fie adevarat, ca este unul de-al lor. Totusi Quentin este inrolat  de Lordul Crawford in randul arcasilor si pe cand se aflau in sala de audiente a castelului este recunoscut de regele Ludovic, fiind invitat sa participe la partida de vanatoare ce urma sa aiba loc. In acel moment, ajunge la castel Contele de Crèvecœur, trimis de la Burgundia, pentru a cere sa fie predata Contesa de Croye, aflata in supravegherea Ducelui de Burgundia. Contesa de Croye fugise impreuna cu matusa ei pentru a scapa de la o casatorie fortata, iar trimisul a anuntat ca stapanul sau renunta la juramantul de supunere in fata regelui Ludovic.

In timpul partidei de vanatoare, Regele Frantei este salvat de Quentin Durward, dupa ce se impiedicase si cazuse in fata unui urs. Pentru a-i rasplati fapta il incredinteaza datoria de a o duce pe contesa si pe matusa ei, aparent, sub protectia Episcopului de Liege, dar scopul era ca acestea sa ii cada prada lui William De la Marck, un haiduc flamand.Dupa ce au parcurs o bucata de drum, sunt ajunsi din urma de Contele Dunois, un mare vanator, si de Ducele de Orleans, care, fara interventia Lordului Crawford ar fi reusit sa puna mana pe contesa. Quentin, dandu-si seama ca noul lui insotitor de drum Hayraddin, pustnic din Boemia, era mana in mana cu De la Marck, schimba ruta drumului si astfel ajung in siguranta la castelul episcopului.

Dupa cateva zile, castelul episcopului este luat cu asalt de catre locuitori, iar dupa ce Hayraddin ii inlesneste fuga matusii contesei, Quentin se grabeste sa o salveze pe contesa. In sala de oaspeti, unde De la Mareck se desfata alaturi de rasculati, cei doi sunt prezentati de Pavillion, curier, ca fiind fiul lui si iubita acestuia.In camera este adus episcopul de Liege, dar este secerat de satarul unui bucatar, iar pentru a scapa din scandalul ce se isca, Quentin, amenintantu-l cu cutitul pe fiul lui De la Mareck, ii indeamna pe cetateni sa plece la casele lor. Cu ajutorul pustnicului, Lady Isabella si protectorul ei ajung la Charleroi, unde contesa ramane la o manastire, iar Quentin isi continua drumul pentru a-i da vestea Ducelui de Burgundia. In acest timp, Ludovic se afla deja la curtea Ducelui, unde de obicei era primit ca oasepete, dar Carol, la aflarea vestii rascoalei din Liege, convins ca fusese implicat in acest complot, il trimite la  inchisoare.

A doua zi, in timpul unui Consiliu, regele fost acuzat ca a pus la cale revolta din randul vasalilor Ducelui de Burgundia, iar contesa a fos adusa ca martor impotriva lui. Ea si-a recunoscut vina, apoi in timp ce Quentin era intrebat despre rolul de escorta, a sosit un trimis cu cererea lui De la Marks de a fi recunoscut ca Print-episcop de Liege si de a-l elibera pe aliatul sau, regele Ludovic. Dar Ludovic a spus ca intentiona sa il trimita la spanzuratoare pe ucigas, iar mesagerul care s-a dovedit a fi Hayraddin a fost condamnat la moarte. In acelasi timp disputa dintre rege si duce s-a calmat, prin intelegerea ca Ducele de Orleans se va casatori cu Lady Isabelle. Dar la interventia Contelui de Crèvecœur si s-a convenit ca oricine va aduce capul lui De la Marck va primi mana contesei. Quentin, care cunostea planurile acestuia de la pustnicul boem, alaturi de trupele aliate ale Frantei si Burgundiei s-a indreptat catre fortareata in care se afla De la Marck. Cu ajutorul unchiului sau, Quentin duce la bun sfarsit cerinta. In final totul depinde de sentimentele pe care frumoasa contesa le are fata de tanarul scotian, cu spirit de aventura.

Link-uri utile: