Romeo si Julieta. Hamlet - William Shakespeare

Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
 
28,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Romeo and Juliet/The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1597
Editura la care a aparut: Pentru Literatura
Prezentul volum cuprinde doua dintre cele mai cunoscute tragedii ale dramaturgului si poetului englez William Shakespeare, respectiv 'Romeo si Julieta', publicata pentru prima data in 1597 si 'Hamlet', publicata intial in 1603. O eterna poveste de dragoste in care sacrificiul suprem este facut fara tagada si o poveste de razbunare in detrimentul propriei iubiri.

Despre Romeo si Julieta. Hamlet - William Shakespeare

'Romeo si Julieta' aduce in atentia cititorilor o poveste de dragoste nemuritoare. De foarte multi ani Familiile Capulet si Montague din Verona se dusmanesc de moarte. 
Lordul Capulet organizeaza un dineu la care invita numeroase familii de nobili, inclusiv pe cei din familia Montague. Romeo, fiul Lordului Montague, vine la petrecere pentru a o vedea pe Rosalinda, femeia pe care o iubea. Insa aici o intalneste pe Julieta, de care se indragosteste pe loc. Femeia ii raspunde cu aceleasi sentimente. Ei nu isi cunosc identitatea adevarata, purtand masti intreaga seara. Ulterior isi afla originile. Urmeaza intalniri pe ascuns, Romeo ignorand pericolul si urca in camera fetei. Hotarasc sa se casatoreasca pe ascuns, Friar Laurence, unul dintre prietenii lui Romeo, cununandu-i.
Ulterior, are loc un conflict intre Romeo si Tybalt, membru al familiei Capulet. Romeo il ucide si este expulzat de printul Escalus din oras. Intre timp Julietei i se pregateste o casatorie de convenienta de catre tatal sau, cu care fata nu este de acord. Hotararea tatalui si lipsa lui Romeo o determina pe Julieta sa isi simuleze moartea.
In noaptea de dinaintea nuntii bea o potiune, ca ulterior sa fie rapita de Romeo. Planul functioneaza iar familia se ocupa de pregatirile de inmormantare. Planul insa nu este stiut si de Romeo, care se indreapta spre Verona pentru a-si vedea femeia iubita pentru ultima data. Ajuns la mormantul ei, isi bea otrava si moare. Dupa ce trece efectul otravii, Julieta se trezeste dar iubitul sau este mort. Isi ia viata cu lama sabiei.
Cele doua familii jura ca vor pune capat bataliei, vazand distrugerea pe care ura le-a adus-o.
 
 
 
Hamlet, print al Danemarcei, ilustreaza drama acestuia, dupa ce tatal sau este ucis cu sange rece de propriul sau frate, Claudius.
Asadar, tanarul Hamlet este intors acasa de putin timp, de la studii. Intr-o noapte i se arata fantoma tatalui sau pe zidurile castelului Elsinor, care ii dezvaluie ca a fost ucis prin otravire de catre propriul sau frate, Claudius si inselat de acesta cu Gertrude, mama lui Hamlet, chiar inainte de moarte. Claudius este acum noul rege si urmeaza sa se casatoreasca cu Gertrude.
Fantoma ii ordona tanarului sa il razbune. Va trebui sa il omoare doar pe Claudius, nu si pe mama sa. Hamlet incepe sa isi puna in aplicare planul de razbunare. Simuleaza ca si-a pierdut mintile, aduna dovezi, insa ezita mereu sa dea lovitura de gratie ucigasului tatalui sau.
Unelteste o piesa de teatru impreuna cu un grup de actori ambulanti care reconstituie scena crimei si astfel surprinde reactia ce il tradeaza pe Claudius. Hamlet obtine asadar o noua proba a vinovatiei unchiului sau.
Desi dragostea pentru Ofelia este fara margini, Hamlet este nevoit sa isi sacrifice iubirea pentru a-si duce la bun sfarsit razbunarea. Femeia iubita moare inecata in rau iar tatal sau Polonius este ucis accidental de sabia lui Hamlet. 
Fiul lui Polonius, Laertes, promite sa razbune moartea tatalui si il invinuieste pe Hamlet si pentru moartea Ofeliei. Asadar, Claudius si Laertes comploteaza pentru a-l ucide pe Hamlet intr-un meci de scrima. Cel din urma este lovit cu o sabie otravita iar Gertrude bea dintr-un pahar otravit ce ii era destinat tot lui Hamlet. In lupta celor doi Laertes este la scurt timp ranit de lama otravita insa inainte de a muri ii marturiseste lui Hamlet ca unchiul sau Claudius a otravit sabiile si ii cere iertare.
Hamlet il obliga pe Claudius sa bea restul otravii si il injunghie, ducandu-si razbunarea la bun final. Hamlet va fi inmormantat ca un adevarat soldat. Noul rege va fi Fortinbras.