Jocul cu moartea - Zaharia Stancu

Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
-60%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
13,99LEI 5,60LEI
-60%
Militara
Brosata (paperback)
3,99LEI 1,60LEI
-20%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
14,99LEI 11,99LEI
-20%
Militara
Brosata (paperback)
3,99LEI 3,19LEI
Stoc epuizat
100+1 Gramar
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Minerva
Cartonata (hardcover)
Anul aparitiei primei editii: 1962
Editura la care a aparut: Editura pentru literatura
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jocul_cu_moartea
Actiunea romanului "Jocul cu moartea" de Zaharia Stancu se petrece in anul 1917, cand o mare parte din Romania, precum si tari din Peninsula Balcanica, se aflau sub ocupatie armatei imperiale germano-austriece.

Despre Jocul cu moartea - Zaharia Stancu

Personajul principal al romanului "Jocul cu moartea" este Darie, un tanar taran schiop care venise de curand la Bucuresti, care ajunge pe mana trupelor germane si trimis peste hotare impreuna cu alti insi. Romanul urmareste soarta lui Darie si cititorul poate observa o serie de schimbari in atitudinea si gandurile personajului. Calatoria la care este obligat sa ia parte il maturizeaza pe tanar si acesta isi dezvolta personalitatea ajungand sa isi puna intrebari ce privesc atat propria existenta cat si a altora.

Romanul "Jocul cu moartea" de Zaharia Stancu prezinta soarta tanarului Darie care ajunge pe mana trupelor germane si apoi urcat intr-un tren alaturi de mai multi nelegiuitori, care se indrepta spre Balcani. Astfel ajunge sa il cunoasca pe Diplomat, care spune ca este fost consul, insa este doar un escroc. Diplomatul incearca sa ii fure lui Darie singurii bani pe care ii avea asupra lui, dar este injunghiat de acesta. In urma imbulezelii din vagonul in care se aflau acesta ia foc, iar Darie il salveaza de la moarte pe Diplomat, care, in acest fel, devine, vrand-nevrand, tovarasul lui de drum. Pe parcursul drumului lui Darie i se infatiseaza ororile razboiului, iar intr-o noapte paraseste convoiul alaturi de tovarasul sau de drum, cei doi strabatand meleagurile Macedoniei si Bulgariei pentru a gasi o ruta sigura pentru a se intoarce acasa.

In aceasta parte a calatoriei, eroii romanului sunt luati prin surprindere de doi cheflii care incep sa traga in ei, dar renunta atunci cand observa ca Darie este schiop si sfarsesc prin a-i ajuta. Darie si Diplomatul trec printr-o alta serie de intamplari, iar intr-o zi in timp ce se imbaiau intr-un rau li se fura hainele, fiind salvati de doua grecoaice care ii cinstesc cu "de toate" timp de doua zile, care apoi ii indruma catre locul in care stiau ca se dau lupte cu romanii. Deghizati in greci, cei doi ajung pana la urma la Dunare, pe care o traverseaza cu barca unui pescar, calatoria lor luand sfarsit in Bucuresti. Intoarcerea acasa nu este lipsita de evenimente nefaste pentru unul dintre eroi, Diplomatul fiind arestat pentru falsificare de bani. Darie isi reia vechea meserie de vanzator de ziare, dar felul in care vedea lumea deja este schimbat, fiind convins ca, nu peste mult timp, Kaiserul va cunoaste infrangerea.

Romanul "Jocul cu moartea" de Zaharia Stancu a fost ecranizat in anul 1976, sub numele "Prin cenușa imperiului" si  avandu-i in rolurile principale pe Gabriel Oseciuc (Darie) si Gheorghe Dinica (Diplomatul).