5 carti de dragoste de care nu te vei plictisi niciodata

5 cărți de dragoste mereu actuale

Poveștile de dragoste vor avea mereu un loc special în viețile noastre și vor capta necontenit emoțiile, indiferent de contextul în care le citim. Dacă ar fi să aleg un set de cărți de dragoste pentru toate vârstele și toate timpurile aș alege așa.

Povești de dragoste clasice

Probabil voi începe cu clasicul roman  Mândrie și prejudecată de Jane Austen. Marele roman a fost publicat acum mai bine de 200 de ani, dar chiar și astăzi rămâne foarte popular și ocupă un loc de cinste pe raftul unei biblioteci cu cele mai celebre cărți.

Această capodoperă a literaturii mondiale e scrisă de Jane Austen la vârsta de doar 21 de ani. Inițial editorii au respins manuscrisul, iar la numai 16 ani de la crearea sa, în 1813, povestea de dragoste complicată a mândrului domn Darcy și a plinei de prejudecăți Elizabeth Bennet s-a răspândit în întreaga lume. Cartea a stat la baza multor adaptări cinematografice.

Nu putem trece peste un alt roman clasic Anna Karenina scris de Lev Tolstoi. Acest mare roman poate fi recitit la nesfârșit, descoperind de fiecare dată ceva nou. Personajul principal, Anna Karenina, este o doamnă măritată, soțul ei fiind un om influent, alături de care crește un fiu. Viața de familie își urmează cursul, plictisitor și uniform, până când Anna îl întâlnește pe ofițerul Vronski.

O întâlnire întâmplătoare le va schimba soarta nu doar lor, ci și a celor din prejma lor. E o capodoperă unde veți găsi la fiecare pagină ceva unic. Iar finalul tragic lasă cititorul cu multe întrebări fără răspuns.

Povești despre dragostea neîmplinită

Să trecem continentul și să citim un alt mare scriitor și roman clasic, Marele Gatsby de Francis Scott Fitzgerald. Mă îndoiesc că încă nu ați citit romanul scriitorului american. Dar dacă v-a scăpat, e timpul să remediați acest lucru. Marele Gatsby  a fost cel care i-a adus autorului o faimă răsunătoare și i-a asigurat titlul de unul dintre reprezentanții cheie ai așa-numitei „generații pierdute” în literatură.

Încă de la primele pagini vă veți cufunda în „zbuciumații” ani ’20 ai secolului trecut, epoca petrecerilor extravagante, a „prohibiției” și a banilor „ușori”. În această epocă se desfășoară incredibila poveste de dragoste a lui Jay Gatsby, care a obținut bogăția prin muncă grea, și a fermecătoarei Daisy, o fată din înalta societate mereu pusă pe chefuri. Nu ratați.

Aș mai propune, pentru a schima epoca, romanul scriitorului francez  Frederic Beigbeder  Dragostea durează trei ani. Dragostea are un termen de valabilitate, susține Frédéric Begbeder. Scriitorul francez își dedică cartea ironică acestei afirmații deloc romantice. Lucrarea provocatoare a plăcut imediat cinicilor și scepticilor, devenind un bestseller mondial, și a stat la baza filmului cu același nume.

Protagonistul este un tânăr jurnalist care nu a fost niciodată îndrăgostit pentru mai mult de trei ani, ceea ce i-a influențat puternic percepția asupra relațiilor. Reflecțiile filosofice amuzante împreună cu situațiile comice și limbajul viu îi vor mulțumi chiar și pe cei care nu sunt deloc de acord cu teza din titlul cărții.

O poveste despre dragostea celor tineri

Aș mai propune un roman modern pe care-l iubesc cei tineri: Oameni normali scris de Sally Rooney. Romanul apare înprimăvara anului 2020 și a fost selectat pentru Booker Prize chiar înainte de lansarea sa oficială și a câștigat Premiul Costa. Se pare că înainte de scriitoarea irlandeză, supranumită de critici „Salinger pentru Millennials”, nimeni nu mai îndrăznise de mult timp să povestească atât de sincer și onest despre relațiile celor de douăzeci și ceva de ani.

Conform intrigii, eroii romanului, Marianne și Connell, nu reușesc nicicum să fie împreună: ceva îi împiedică. Inegalitatea socială, opiniile altor persoane și neînțelegerile uneori stupide îi îndepărtează din nou și din nou unul de celălalt, dar totuși relația lor de dragoste nu se stinge, nu e ciudată. Dimpotrivă, este destul de normală, familiară, de înțeles pentru mulți dintre noi. Este o dragoste simplă, fără aventuri spectaculoase – obișnuită, dar care atrage.

Despre Vasile Ernu

Vasile Ernu este un scriitor și eseist român remarcabil. A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff și redactor asociat la Idea artă+societate. De asemenea, a activat în Fundația Idea și Tranzit, precum și la editurile Idea și Polirom. În ultimii ani, a publicat articole de opinie în diverse ziare, cum ar fi Libertatea, România Liberă, HotNews, Timpul și Adevărul. De asemenea, a avut rubrici permanente în revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură și Observator Cultural.