Există cărți a căror povești rămân alături de cititori mult timp, poate chiar o viață întreagă. Acele cărți au puterea de a schimba vieți, de a da răspunsuri la întrebări dificile, ba chiar de a fi însoțitori în momente foarte grele.
Aceste cărți creează o conexiune imediată cu cititorii și o rezonanță emoțională care îi ajută pe aceștia să înțeleagă faptul că lecția nu se va termina niciodată. De asemenea, se poate ca în paginile unei astfel de cărți să trăiască un personaj memorabil.
O astfel de carte poate deveni un test, o experiență sau o realizare. Cu cât vor fi mai profunde emoțiile, cu atât experiența va fi mai puternică, mai reală, iar povestea va rămâne mereu alături de cititor, pe un raft apropiat lui, care să-i permită accesarea ori de câte ori va simți nevoia.
Cărți cu personaje de neuitat
O carte care poate rămâne cu tine este „Magicianul„ de John Fowles. În acest experiment psihologic, cititorul este sucit și învârtit prin tot soiul de lumi care nu sunt ceea ce par a fi. Conchis este un personaj care îl va seduce pe cititor, îl va însoți și îl va speria în același timp. Această poveste este de fapt un test, menit să-i arate cititorului câte fețe poate avea realitatea și care sunt temerile pe care le are și care îi construiesc lumea. Magicianul este un construct care poate avea fața oricui și în care cititorii se pot regăsi în momentul în care vor accepta regăsirea.
Woland este diavolul din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov, un personaj al iluziei, al haosului, care se amuză, în timp ce lumea din jurul său se scufundă în teamă și-n necunoaștere. Acest personaj provoacă cititorii să-și pună o mulțime de întrebări și să privească lumile din unghiuri la care nu s-au gândit până atunci.
Dorian Grey este un personaj care a atins nemurirea. Personajul principal al operei „Portretul lui Dorian Grey” de Oscar Wilde are puterea de a-l fermeca pe cititor și de a-l atrage într-o lume a frumuseții eterne, dar și a costurilor pe care oamenii sunt nevoiți să le plătească pentru ea.
Cărți cu povești nemuritoare
O carte care-l provoacă constant pe cititor este „Numele trandafirului” de Umberto Eco. Un asasin își face simțită prezența între zidurile unei mănăstiri franciscane. Cine este? Ce vrea? Această poveste îl poartă pe cititor într-un labirint al cunoștințelor despre viață și filosofie. Coduri, informații și o mulțime de întrebări apar în mințile citirilor de-a lungul poveștii.
„Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski este o carte care rămâne multă vreme alături de cititori, care pune lumina asupra dilemelor, asupra ideii de bine și rău, dar și ideea de salvare, ba chiar de mântuire.
„Umbra vântului” este un titlu semnat de Carlos Ruiz Zafon și care are o forță nemaipomenită. Această poveste va rămâne alături de cititori și care explică felul în care aceștia se implică în poveștile pe care le citesc, uneori fiind chiar atrași în niște aventuri nemaipomenite.
„1984” a lui George Orwell și-a câștigat locul printre cărțile nemuritoare. Această operă nemilos de reală și actuală are capacitatea de a rămâne alături de cititor mult după ce a fost citită. Este un roman care a fost interzis și care a reușit să iasă din această categorie, prin forța pe care o manifestă și prin faptul că reușește să-i pună pe cititori în fața unor serii de întrebări despre lume, despre viață, dar și despre manipulare, politică și existentă.
Cărți care pot schimba viața
„Meditații„ de Marcus Aurelius este o carte menită să schimbe vieți. Aceasta este una dintre cele mai puternice cărți ale lumii, semnată de împăratul roman Marcus Aurelius, care conduce cititorul modern într-o lume a existenței, dar și a păcii.
„Speră” este singura autobibliografie a unui papă și aduce cititorii într-o lume plină de realitate și înțelegere. Papa Francisc reușește să predea o lecție de bunătate și de voință, într-o lume haotică și neînțelegătoare, însoțind cititorul către speranță.
„Arta războiului” a lui Sun Tzu, cel mai cunoscut tratat militar din toate timpurile, are puterea de a se lega de mintea cititorului pentru că aduce în lumină o multitudine de fațade ale conflictelor interumane. Această carte își ajută cititorii să își pună multe întrebări în legătură cu punctele lor forte, dar și cu punctele slabe.
Viktor Frankl a lăsat în urmă o mulțime de opere care au capacitatea de a schimba vieți, una dintre ele fiind „Omul in căutarea sensului vieții„, care vorbește despre capacitatea omului de a înțelege situațiile neprevăzute și de a găsi sensul vieții, chiar și atunci când pare că el a dispărut.
Cărțile, fie ele de ficțiune, de psihologie, filosofie și multe alte stiluri și subiecte, au capacitatea de a uimi cititorul, de a-l însoți în tot felul de călătorii și de a-l ajuta să primească răspunsuri mult căutate și a-și pune alte întrebări.

Despre Ioana Trif
Numele meu este Trif Ioana, sunt psiholog, autor, îndrăgostită până peste cap de cărți și recunosc că ele mi-au salvat viața. Îmi place să călătoresc, să aflu informații noi despre lumea în care trăim, îmi place mult să scriu. Cred că lumea se poate schimba, dar are nevoie de răbdare și pași mici.