Cum il incurajezi pe cel mic sa citeasca? 6 trucuri de care sa tii cont

Lectura nu are limita de varsta.

Pasiunea pentru lectura se cultiva din copilarie. Daca vrei ca cel mic sa isi dezvolte un obicei placut, care il va ajuta sa gandeasca diferit, sa se dezvolte personal si profesional si sa cunoasca puterea cuvintelor, incurajeaza-l sa citeasca! Mai mult decat atat, din cand in cand, ia o pauza de la haosul cotidian si citeste impreuna cu el dintr-o carte cu povesti pentru copii. Doar asa, ii vei deschide calea catre o lume plina de magie, cu povesti si personaje fascinante care ii vor elibera mintea si ii vor stimula creativitatea. Mai jos iti recomandam 6 trucuri de care sa tii cont pentru ca cel mic sa-si indrepte atentia spre lectura si sa se bucure cat mai mult de aceasta activitate.

  1. Amenajeaza un spatiu distractiv de citit

Lectura este mai placuta cand cel mic are un loc al lui, in care se poate juca si citi in voie. Amenajeaza „coltul micului cititor”, un spatiu in camera copilului, in care el poate sa petreaca timp de calitate in preajma cartilor care-i vor scoate imaginatia la joaca. Spatiul de citit poate avea chiar si o tematica, poate chiar asociata cu subiectele din povestile pe care le citeste, si astfel lectura devine mult mai distractiva.

2. Explorati cat mai multe genuri literare

Ca sa-si gaseasca un domeniu de interes, este important ca un copil sa fie expus la mai multe genuri literare. Benzile desenate, cartile despre stiinta pe intelesul celor mici, misterele, povestile science-fiction sau cele de aventura, cum sunt cartile de Jules Verne de la Targulcartii.ro, reprezinta cateva exemple pe care le poti avea in vedere cand cauti urmatoarea lectura pentru copilul tau. Cu cat e mai captivat de un anumit subiect, cu atat el va deveni mai interesat de lectura.

3. Ajuta-l sa creeze conexiuni

Lectura trebuie sa fie o activitate utila, dar si distractiva. Poti sa-ti determini copilul sa perceapa cititul ca pe o activitate de care sa fie tot mai interesat daca il ajuti sa faca anumite conexiuni intre ceea ce citeste si viata reala. Este bine ca cel mic sa poata face diferente intre anumite experiente si sa le aplice pe cele care ii vor fi de folos in viata de zi cu zi.

4. Citeste si tu ca sa-i oferi un exemplu

Cand si tu citesti este mai usor sa iti incurajezi si copilul sa se bucure de beneficiile acestei activitati. Fii un model pentru copilul tau si citeste de cate ori ai ocazia atunci cand esti in preajma lui! Astfel, ii vei starni si lui curiozitatea pentru lectura si puteti chiar citi impreuna, chiar daca din carti diferite.

5. Formeaza-i un obicei din a citi seara

Seara, inainte de culcare, este o perioada ideala pentru lectura. Daca ati gasit impreuna cartile care sunt pe placul copilului tau, sustine-l sa citeasca macar jumatate de ora de fiecare data si astfel el va asocia lectura cu relaxarea si starea de bine.

6. Vizitati frecvent un anticariat sau o librarie

Un anticariat sau o librarie este spatiul potrivit ca un copil sa patrunda in lumea fascinanta a lecturii si sa fie expus la carti variate. Cele mai multe anticariate si librarii au amenajate si spatii de citit pentru copii, asa ca mergi cu cel mic intr-un loc in care va fi inconjurat de carti si va deveni curios sa exploreze cartile de pe rafturi.

In concluzie, iti recomandam sa petreci timp de calitate cu cel mic, dar si o carte! Lectura este o activitate pe care copiii o pot privi cu entuziasm mai ales daca descopera cartile care sunt pe placul lor. Vorbeste cu cel mic despre povestile pe care le citeste si nu uita sa ai tot timpul carti cat mai variate pe rafturile din biblioteca.