Krmenslife.blogspot.ro despre literatura de ieri vs literatura de astăzi

banner-v4

Timpul da valoare cartilor! Numai el este in masura sa aprecieze evolutia literaturii, iar critica ii da un impuls pozitiv sau negativ, in functie de timpuri si de evenimentele care se intampla in acele timpuri. Poate elogia sau desfiinta o anumita carte, intr-un anumit moment, dar numai timpul ii poate reda valoarea!

 
Daca ar fi sa ne luam dupa umila mea parere, nu sunt avizata sa fac aceasta, nu am pregatirea necesara, este numai o parere personala- as spune ca literatura de ieri nu poate fi egalata nicicum de cea de azi. Cum nici artele, nici muzica nu cred ca ar mai putea fi egalate. Nu spun ca nu exista acum literatura buna si valoroasa, fiecare perioada are ceva bun si mai putin bun, spun numai ca in ziua de azi nu s-au mai creat capodopere precum ale marilor scriitori: Balzac, Zola, Goethe, Cervantes, Petrarca, Alighieri, Shakespeare, Austen, Camus, Cehov, Dickens, Poe, Tolstoy, Eminescu, Creanga, Caragiale, …as putea sa scriu pana maine.

 
Literatura este o poezie a cuvantului, corelata cu istoria, cu religia, cu evenimentele pe care le traim, conditiile sunt deosebite de cele vechi, stacheta a fost ridicata de ”grei” foarte sus, este dificil, daca nu imposibil de egalat literatura de ieri. Dar, cum am spus, nu sunt critic literar, numai ca nu rezonez la o maaareee parte din literatura zilelor noastre, nu reuseste sa-mi capteze atentia, sa trezeasca anumite simtaminte puternice, emotii pe care nu le regasesc.

 

Sau poate nu pot gasi in ziua de azi exemple, pentru ca timpul…iarasi…timpul…nu si-a spus cuvantul! Si apoi…unde se termina ieri…si unde incepe azi???