Românii au cumpărat cărți și viniluri de peste 14,5 milioane lei de la Târgul Cărții. Care au fost preferințele în 2023?

Poate că trăim într-o lume digitală, însă interesul românilor pentru cărțile tipărite continuă să se mențină la înălțime. Mai ales când pe rafturile anticariatului Târgul Cărții, cititorii pot alege din cele peste 100.000 de titluri disponibile! Nu numai prețurile bune, ci și gama variată de titluri fac din anticariat un loc de neratat pentru orice pasionat de lectură, colecționar sau cititor ocazional. Anticariatul nu este însă doar alegerea cititorilor, ci și a melomanilor care găsesc în acest loc muzica interpreților preferați pe discuri de vinil. Drept urmare, numai anul trecut anticariatul Târgul Cărții a livrat cu succes aproximativ 250.000 de comenzi, plasate atât online, cât și în magazine.

Care sunt județele in care s-au comandat cele mai multe produse? Ce gen de cărți preferă cititorii anticariatului Târgul Cărții? Mai este muzica pe vinil de actualitate? Răspunsurile la aceste întrebări și alte informații interesante se regăsesc în infograficul intereselor cititorilor de la Târgul Cărții.

Topul comenzilor în funcție de județ

București, cu 11250 de comenzi, Cluj, cu 5479 și Timiș cu 4162 sunt județele în care s-au comandat cele mai multe cărți și viniluri prin Târgul Cărții în 2023. Cele mai vândute titluri în județele menționate au fost din categoriile Cărți polițiste și romane thriller, Istoria lumii și Cărți pentru copii. La polul opus, cele mai puține comenzi s-au înregistrat în Harghita (287) și Covasna (262).

77% dintre cititorii noștri preferă să comande online, în timp ce 23% merg în magazine pentru a-și face cumpărăturile. Astfel, numai în 2023 s-au comandat produse în valoare de peste 14,5 milioane lei. Doar online s-a vândut de peste 11,1 milioane lei.

„Chiar și-n contextul unei vieți digitalizate, oamenii preferă cărțile tipărite tocmai pentru experiența lecturii. Cititorii vin să cumpere din anticariat nu numai pentru că aici găsesc o varietate de titluri, inclusiv cărți noi, la preț accesibil, ci și pentru calitatea acestora.

Cine vrea să-și ia cărți, o poate face chiar în pofida scumpirilor actuale. Ba mai mult, poate să economisească dacă alege anticariatul. Într-o lume în care trebuie să găsești soluții pentru a trăi mai bine, lectura extinde orizonturile și contribuie la sporirea creativității.”  (Victor Patrichi, fondator)

Care sunt categoriile de interes ale cititorilor de la Târgul Cărții?

Anticariatul reprezintă una dintre destinațiile preferate ale iubitorului de carte. Cei care caută cărți rare, cărți cu autograf sau prime ediții nu ezită să comande online sau treacă pragul magazinelor noastre. Însă, cei mai mulți cumpărători aleg anticariatul și pentru că aici găsesc o gamă variată și bine organizată de cărți și discuri de vinil la un preț accesibil: de la beletristică, spiritualitate, dezvoltare personală până la cărți pentru copii și gastronomie. De altfel, în 2023, la Târgul Cărții s-au vândut peste 1,1 milioane de produse.

Când vine vorba despre lectură, românii care au ales anticariatul Târgul Cărții preferă să citească, în principal, cărți polițiste și romane thriller. Acest gen de cărți este cel mai apreciat de cititori în București și în 25 de județe ale României anul trecut. Pe locul doi în topul național menționăm titlurile din categoria Istoria lumii, urmate de Povești și povestiri. Un loc bun în clasament îl ocupă și cărțile de poezii, care s-au numărat printre preferințele românilor din 17 județe în 2023.

Ce alte categorii de cărți cumpără românii? Consultă infograficul intereselor cititorilor de la Târgul Cărții, pentru fiecare regiune din România.

top interese lectura, anticariat, carti anticariat
Infograficul intereselor cititorilor de la Târgul Cărții

Muzica pe vinil, populară chiar și-n era digitală

Discul de vinil nu este doar un purtător de sunete, ci și un simbol al culturii. Prin urmare, el este încă la mare căutare printre melomani sau colecționari. Muzica clasică, pop și rock sunt cele mai populare genuri muzicale pe discuri de vinil la Târgul Cărții. Cei mai apreciați interpreți de către români în 2023 sunt Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Mirabela Dauer și Ștefan Hruscă.

Un anticariat este mai mult decât un simplu magazin din care cumpărătorii își pot alege cărțile. El reprezintă o experiență culturală complexă, un loc în care ei pot descoperi comori literare sau din care își pot achiziționa chiar și cărți noi la un preț avantajos. Vizita la un anticariat trezește nostalgia și cultivă aprecierea pentru frumos și pentru lucrurile de odinioară.