Topul celor mai bune 15 carti de actiune & aventura

Sursa foto: pexels.com

Stinge-ti setea de aventura cu o carte buna! Nu numai ca te ajuta sa explorezi o lume pe care poate nu ai putea-o descoperi altfel decat prin lectura, insa cartile de actiune si aventura sunt cele care te scot din zona de confort, iti permit sa intalnesti personaje pe care sa le insotesti in peripetiile lor si alaturi de care sa traiesti fiecare moment cu sufletul la gura.

La capatul fiecarei aventuri vei simti ca te-ai imbogatit cu noi informatii despre locuri si culturi, vei invata ca intotdeauna trebuie sa fii pregatit pentru lucruri neprevazute si poate vei fi inspirat de actiunile personajelor din paginile cartii.

Mai jos iti recomandam cele mai bune 15 carti de actiune si aventura.

  1. Viata lui Pi – Yann Martel 

Romanul Viata lui Pi, care s-a bucurat de o ecranizare de exceptie in anul 2012, in regia lui Ang Lee, spune povestea lui Pi Patel, fiul unui director de gradina zoologica din Pondicherry (India), ce porneste intr-o aventura peste ocean la care nici macar nu s-ar fi gandit. Cand nava pe care se aflau Pi si familia lui se scufunda, putinii supravietuitori, dintre care fac parte o superba zebra oloaga, o hiena patata, un urangutan, un roi de gandaci si paraziti si un tigru bengalez cu rau de mare – Richard Parker – sunt adunati intr-o barca si intra intr-un joc in care legea junglei si conditiile precare ale oceanului isi spun cuvantul. Intre Pi si Parker, cei care vor supravietui pe barca, se va forma o conexiune neasteptata. Ce se va intampla cu cei doi?

  1. Magul – Wilbur Smith

Volumul Magul scris de Wilbur Smith iti va deschide calea catre universul invatatului scrib Taita, cel care, dupa moartea iubitei lui regine Lostris, s-a perfectionat in vechile arte ale magiei si, astfel, poate ghici vointa zeilor pentru a modela realitatea dupa bunul plac. Mai mult, el isi foloseste talentele in slujba tanarului Nefer, caruia ii ofera misiunea de a lupta impotriva uzurpatorilor care l-au privat de mostenirea sa legitima, dubla coroana a Egitului.

  1. Robinson Crusoe – Daniel Defoe

Cu siguranta o carte care ti-a marcat si tie copilaria, romanul Robinson Crusoe iti va deschide apetitul pentru aventura si camaraderie, asemenea eroului portretizat de Daniel Defoe. In calatoria sa pe mare, Robinson va avea parte de numeroase peripetii, printre care si o evadare din mainile piratilor, insa toate acestea nu vor stirbi dorinta lui de a face noi expeditii. Dupa ce se trezeste singur pe o insula pustie, in urma unui naufragiu, Robinson va duce o lupta pentru supravietuire, la care acesta te va face partas.

  1. Moby-Dick – Herman Melville

Considerat o capodopera a literaturii universale, romanul Moby-Dick este incarcat de simboluri, alegorii, detalii despre vanatoare de balene, istorie si chiar religie. Porneste intr-o aventura fabuloasa alaturi de Ahab, capitanul vasului Pequod, un personaj dominat de dorinta de a se razbuna pe Moby Dick! Motivul? Casalotul alb l-a lasat fara un picior si i-a furat sufletul.

  1. Chemarea strabunilor – Jack London

Daca sufletul tau tanjeste dupa aventura, Jack London este un autor ce poate fi citit la orice varsta. In Chemarea strabunilor, vei afla povestea lui Buck, un caine husky trimis in Canada pentru a fi dresat sa traga la sanie. El reuseste insa sa treaca peste numeroase greutati si redescopera mostenirea lasata de strabunii lui, lupii.

  1. Odiseea – Homer

Marea epopee, Odiseea, creata de poetul grec Homer este una dintre cele mai vechi si renumite opere din mitologia antica si prezinta calatoria plina de aventuri a regelui Odiseu (Ulise) si a insotitorilor sai pe drumul de intoarcere acasa, dupa 10 ani de razboi troian.

  1. Capitanii curajosi – Rudyard Kipling

Capitanii curajosi descrie aventura pe mare a lui Harvey Cheyne, un tanar bogat si rasfatat pe care munca grea si riscurile il schimba complet si, astfel, primeste o lectie de viata. Dupa ce cade de pe puntea pachebotului pe care calatorea cu parintii lui, Harvey este salvat de capitanul unei barci si devine un membru al echipei. Toate peripetiile prin care va trece tanarul il vor transforma intr-un marinar de nadejde si va reusi, in acest mod, sa isi faca parintii fericiti la reintalnirea cu acestia.

  1. Cei trei muschetari – Alexandre Dumas

Romanul publicat in 1844 prezinta aventurile tanarului D’Artagnan, cel ce vine in Paris pentru ca viseaza sa ajunga muschetar al regelui. El isi va uni fortele cu Athos, Porthos si Aramis, iar calauziti de indemnul „Toti pentru unul si unul pentru toti” vor avea parte de aventuri pline de actiune, mister intrigi si suspans.

  1. Atlantida – David Gibbins

Cartea ii aduce in prim plan pe arheologul Jack Howard si echipa lui, in incercarea de a descifra secretele Atlantidei, legendara cetate mentionata in relatarile filozofilor antici. In momentul in care acestia afla ca exista o conexiune intre un papirus vechi descoperit intr-un mormant din Egipt si cateva obiecte scoase la lumina pe o epava din Epoca Bronzului gasita in Marea Egee, visul Atlantidei incepe sa capete contur, iar personajele vor avea parte de surprize ce depasesc orice imaginatie.

  1. Contele de Monte-Cristo – Alexandre Dumas

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Alexandre Dumas, Contele de Monte-Cristo spune povestea lui Edmond Dantes, un tanar marinar cu un viitor stralucitor, inchis insa pe nedrept, motiv pentru ce il va determina sa porneasca intr-o aventura pentru dreptate si dragoste. Cum se va incheia povestea lui Edmond Dantes? Afla din paginile acestui roman menit sa te tina in suspans pana la final.

  1. Dune – Frank Herbert

Dune, roman recompensat cu premiile Hugo si Nebula, face parte din lista cartilor pe care trebuie sa le citesti intr-o viata. Cu o actiune plasata intr-un viitor indepartat, intr-un imperiu interplanetar, romanul prezinta doua clase nobiliare in lupta pentru suprematie. Dupa ce primeste controlul asupra planetei Arakis, singura sursa de mirodenie – cea mai valoroasa substanta din univers, Casa Atreides va avea de infruntat nu numai o planeta neprietenoasa si necunoscuta, ci si comploturi politice si rivalitatea Casei Harkonnen.

Despre romanul Dune, Arthur C. Clarke a spus ca este „O poveste unica. Nu se compara cu nimic, poate doar cu amploarea epica din Stapanul inelelor.”

  1. Hobbitul – J.R.R.Tolkien

Hobbitul este considerata o capodopera si una dintre cele mai iubite carti ale secolului XX. Preludiu la trilogia Stapanul Inelelor, cartea spune o poveste extraordinara in care sunt implicati hobbitul Bilbo Baggins si treisprezece gnomi in cautarea unei comori pazite de primejdiosul dragon Smaug. Desi este prins fara voie intr-o expeditie periculoasa, hobbitul va avea parte de aventura vietii lui.

  1. Luptind cu imposibilul – Mike Horn

Nimic nu este imposibil cand iti doresti cu adevarat. Sau cel putin, asa a demonstrat Mike Horn, un aventurier si explorator profesionist, care a pornit in august 2002 intr-o misiune la granita dintre viata si moarte. Sub imboldul spiritului de aventura, Mike a parcurs peste 12.000 de kilometri prin tinutul inghetat din Arctica, de unul singur, impotriva conditiilor vitrege si fara transport motorizat. Luptind cu imposibilul este, asadar, o marturie despre limite si putere, vointa si crez, prezentata prin intermediul unui om care a demonstrat ca are nu numai o vointa de fier, ci si un trup pe masura sufletului de aventurier. Citeste aceasta carte si poate vei fi mai inspirat atunci cand vei avea de-a face cu provocarile vietii!

  1. Aventurile lui Sherlock Holmes – Arthur Conan Doyle

Detectivul Sherlock Holmes, faimos pentru observatiile sale patrunzatoare, logica ascutita si slabiciunea umana, este apreciat de cititorii din intreaga lume. Daca ai nevoie de o doza de adrenalina si mister iti recomandam sa intri in actiune alaturi de Sherlock Holmes si sa descoperi 12 povestiri politiste cu adevarat captivante.

  1. Convinge-ma – Lee Child

Unul dintre cei mai mari autori de thrillere din lume, Lee Child este cunoscut in special pentru romanele din seria Jack Reacher, al carei personaj este un fost ofiter din politia militara a Armatei Statelor Unite care investigheaza cazuri ciudate si complicate in timp ce cutreiera tara.

Despre Lee Child s-a spus ca este un povestitor magistral cu un stil precis si incarcat de tensiune, iar in romanul „Convinge-ma”, ultima lui bijuterie vei avea parte de o aventura pe viata si pe moarte, alaturi de Jack Reacher si Michelle Chang, cei ce vor trebui sa desluseaca itele afacerii din Mother’s Rest, o asezare unde au loc crime infioratoare si unde va fi revelata partea intunecata a naturii umane.

Asadar, atunci cand ai nevoie de o doza de adrenalina si vrei sa explorezi noi taramuri de poveste cartile de actiune si aventura sunt cea mai buna optiune. Alege-le pe cele care sunt pe gustul tau si bucura-te de lectura!